Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Neapol sa bojí Vezuvu. Spiaci obor sa môže prebudiť
Zdielať na

Neapol sa bojí Vezuvu. Spiaci obor sa môže prebudiť

V oblasti Neapola, kde za čias starého Ríma po výbuchu sopky Vezuv zahynuli desaťtisíce ľudí, údajne hrozí katastrofa. Existujú vážne obavy, že spiaci vulkán by sa mohol prebudiť. Vedci chcú preto vulkanickú činnosť pod zemou monitorovať pomocou sondy.

Nad neapolským zálivom ležia vulkanicky aktívne Flegrejské polia. Je to v podstate obrovský kráter a tiež jeden z najväčších magnetov pre turistov.

Iba spí...

Podľa tamojších vulkanológov je ale práve toto miesto jedným z tých, kde hrozí erupcia sopky Vezuv. "Budeme schopní nájsť aj tie najnepatrnejšie náznaky budúcej erupcie... to je obrovské zníženie rizika výbuchu," uviedol šéf tímu expertov Giuseppe de Natale

Ak by skutočne došlo k explózii supervulkánu, bola by to katastrofa s ďalekosiahlymi následkami. Ide totiž o husto obývanú oblasť, kde žijú približne tri milióny ľudí.

Veľké bum sa nevylučuje

"Je veľmi nepravdepodobné, že by v týchto oblastiach mohlo prísť k veľkému výbuchu. Na niektorých miestach ale môžu aj malé erupcie predstavovať nebezpečenstvo," skonštatoval expert.

Napriek tomu, že sondu, ktorú by mali vedci vyhĺbiť, schválilo vedenie Neapolu, projekt má množstvo kritikov. "Nie je to až také hektické. Už v roku 1980 nás strašili, že nastane výbuch, no nič sa nestalo," poukázal jeden z miestnych obyvateľov.

Vŕtať budú mesiace

Niektorí odporcovia tvrdia, že sonda by naopak mohla erupciu vyvolať. To však odmieta autor projektu. Na výsledky si všetci budú musieť ešte počkať. Hĺbenie vrtu má trvať najmenej rok a pol.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články