Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vzduchom lietajú skaly! Prebúdza sa sopka Popocatepetl
Zdielať na

Vzduchom lietajú skaly! Prebúdza sa sopka Popocatepetl

Až do výšky jedného kilometra chŕlila známa sopka Popocatepetl rozžeravené skaly. Mexické úrady varovali, že situácia môže byť ešte horšia. Vulkán doteraz niekoľko dní vypúšťal horúci popol a paru, pričom zem sa niekoľkokrát zatriasla...

K varovaniu sa pridalo aj naše veľvyslanectvo v Mexiku. To upozorňuje Slovákov, aby boli v oblasti mimoriadne opatrní.

12 kilometrová zakázaná zóna

Popocatepetl sa nachádza asi 80 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Mexiko City a začala chrliť popol. Národné centrum pre prevenciu živelných pohrôm monitoruje situáciu. Keďže je možný ďalší nárast činnosti a prípadná erupcia vulkánu, vydalo krízové opatrenia.

Do 12 kilometrov v celom okruhu od krátera sopky platí prísny zákaz vstupu. Zatiaľ nie sú dôvody na vážne znepokojovanie sa, ale osobám s respiračnými problémami odporučili úrady používať ochranné rúška.

Spomienka na rok 2000

Obyvatelia v bezprostrednej blízkosti sopky, teda federálne štáty Estado México, Morelos, Puebla, Tlaxcala a Federálny dištrikt hlavného mesta, už dostali výzvu, aby sledovali a rešpektovali pokyny príslušných inštitúcií. 

Aktivita sopky Popocatepetl sa naposledy zvýšila v roku 2000. Vtedy evakuovali asi 50-tisíc obyvateľov z bezprostrednej blízkosti vulkánu. 

SITA

Súvisiace články