Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Tajná misia v kozme! Raketoplán USA bol na misii 15 mesiacov
Zdielať na

Tajná misia v kozme! Raketoplán USA bol na misii 15 mesiacov

Na kalifornskej vojenskej základni Vandenberg ukončil v sobotu svoju tajnú vesmírnu misiu americký vojenský raketoplán X-37B. Miniatúrny kozmický aparát známy tiež pod menom Orbital Test Vehicle-2 strávil vo vesmíre 469 dní. Náplň jeho misie Pentagon nezverejnil.

Výskum. Aký výskum?

Air Force X-37B je bezpilotná sonda, ktorú postavil Boeing. Na tajnej misii vo vesmíre strávila viac ako rok. Podľa vedúceho letového programu Toma McIntyra je po ukončení programu "veľkých" raketoplánov OTV-2 hlavným projektom kozmického výskumu USA.

Prvý raz sa stroj dostal na obežnú dráhu v marci 2010 s pomocou nosnej rakety Atlas 5. V tejto misii strávil raketoplán vo vesmíre 224 dní, čo je približne o polovicu menej ako trvanie najčerstvejšej misie. Tretí štart sa plánuje na tohtoročnú jeseň. OTV-2 je druhým vesmírnym prístrojom, ktorý dokázal po ukončení misie pristáť na letisku bez posádky.

Primát patrí sovietskemu raketoplánu Buran, ktorý v automatickom režime absolvoval jediný let v roku 1988. Program OTV-2 prevzala armáda od Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Rekord vo vesmíre

Podľa Pentagonu je cieľom projektu vyskúšať, či je možné rýchlo a lacno modernizovať raketoplány. Kvôli čomu však sonda naozaj do vesmíru vyletela, vie len málo ľudí. "S odchodom do dôchodku flotily raketoplánu, X-37B OTV program prináša jedinečnú schopnosť vývoja vesmírnych technológií," povedal McIntyre.

OTV-2 tvarom síce pripomína prvé raketoplány, avšak je podstatne menší. Prvé stroje boli dlhé 37 metrov, OTV-2 na diaľku meria necelých 9. 

S prehľadom utvoril rekord. A to v súvislosti s dĺžkou pobytu vo vesmíre. Jeho misia totiž trvala 15 mesiacov. S prehľadom prekonal misiu raketoplánu Columbia z roku 1996. Ten strávil vo vesmíre 17 dní, čo bol rekord. Až do momentu, kým USA priznali, že mali na misii vojenský raketoplán X-37B.

Čo si o celej tajnej akcii myslí odborník na kozmonautiku Tomáš Přibyl?

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články