Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muži bez plešiny? Vedci vyvíjajú špeciálny krém
Zdielať na

Muži bez plešiny? Vedci vyvíjajú špeciálny krém

Plešina. Slovo, ktorého sa mnohí muži boja, no väčšinu z nás to skôr alebo neskôr neminie a hrebeň vymeníme za handričku a opaľovací krém. Správy o mastičke či kréme, ktorý zabráni plešateniu či dokonca spôsobí opätovný rast vlasov, preto vyvolali poriadny rozruch.

Mužov bez vlasov je stále viac

Najčastejšou príčinou mužského plešatenia je tzv. androgénna lopécia, čiže plešatenie v dôsledku mužského pohlavného hormónu testosterónu (ale je tam aj istá gentetická predispozícia - to vidíte v rodine, že sa to dedí z generácie na generáciu).

Aj keď stará ľudová múdrosť vraví, že neexistuje plešatá hlava, len čelo siahajúce až po zadok, nie každý sa s ubúdajúcou ofinou dokáže vyrovnať. Najprv sa ten vlas stenčí, potom vypadne a čo je nepríjemné, že to vypadnutie je definitívne.

Vedci už vedia, čo to spôsobuje

Možnosti nápravy - okrem drahej transplantácie vlasov - sú dnes obmedzené. Na trhu dnes existuje množstvo prípravkov, ktoré vôbec nie sú účinné. A tie účinné fungujú buď iba dočasne, alebo majú nepríjemné vedľajšie účinky.

Vedci však teraz objavili konkrétnu bielkovinu zodpovednú za postupné stenčenie až odumretie vlasov. Niektoré prípravky blokujúce túto látku sa už klinicky testujú, a tak sa možno dočkáme krému, ktorý naozaj vylieči plešatosť. Známe tváre by potom mohli vyzerať úplne inak.

ISIFA

Súvisiace články