Polojasno
22°
Bratislava
Mladý génius ukrytý v Bernolákove, všetko si pamätá!
Zdielať na

Mladý génius ukrytý v Bernolákove, všetko si pamätá!

Viete si predstaviť, že si raz prečítate knihu a viete ju naspamäť? My sme v Bernolákove našli žiaka základnej školy, pre ktorého je to samozrejmá vec. Spolužiaci ho radi skúšajú, kto má kedy meniny, on totiž celý kalendár pozná naspamäť. Jeho úplne najväčšou záľubou je však chémia!

Štrnásťročný Róbert Kinčeš z Bernolákova dosahuje v chémii prekvapujúce výsledky. Ako vraví riaditeľka tamojšej základnej školy, takého nadaného žiaka ešte nemali. "Iní žiaci len začínali, boli v úplných začiatkoch, len vnikali do tajov chémie, Robo už mal dosť značné vedomosti," povedala učiteľka Mária Ondrušková. Podľa jeho matky Aleny jeho svetu skôr rozumejú dospelí ako deti.

Mladý chemik s fotografickou pamäťou

Vodík, uhlík, kyslík, to sú prvky, s ktorými mladý chemik robí najčastejšie pokusy. "Má naštudované také izotopy, že už pomaly ani moje vedomosti na to nesiahajú," skonštatovala Ondrušková.

Má aj perfektnú fotografickú pamäť a vie celý kalendár naspamäť. "Stalo sa, že prišli nové učebnice chémie a pani riaditeľka mu povedala, že si ju cez víkend má pozrieť. A on povedal, že počas hodiny si to prelistoval a už ju vie celú naspamäť," priblížila zástupkyňa riaditeľa školy Bernardína Fridrichová.

Boduje na olympiádach

Róbert bol ako ôsmak najlepší medzi deviatakmi na krajskej olympiáde z chémie. "Ani som si nemyslel, že bude prvé miesto, ale bolo," podotkol Róbert. "Dokonca tam bol desaťbodový rozdiel medzi prvým a druhým v poradí," pripomenula Ondrušková. Okrem chémie mladý génius obľubuje aj hru na lesný roh.

ISIFA

Súvisiace články