Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Z polyfunkčného objektu ostala jama. Mesto Trenčín vyhralo spor za milióny odvolaním na Najvyšší súd
Zdielať na

Z polyfunkčného objektu ostala jama. Mesto Trenčín vyhralo spor za milióny odvolaním na Najvyšší súd

TRENČÍN / Mestu Trenčín hrozilo, že bude musieť zaplatiť viac ako 4 milióny eur. Žiadala ich firma, ktorá chcela stavať v centre mesta garáže a polyfunkčný objekt. Kvôli archeologickému nálezu však stavbu nemohla dokončiť, a tak chcela ušlý zisk.

Kauza trenčianskej jamy vznikla v roku 2007. V týchto dňoch v nej nastal výrazný zvrat. "Mali sa tu stavať garáže a polyfunkčný objekt," uviedol primátor Richard Rybníček.

Bývalé vedenie mesta podpísalo zmluvu v roku 2007. Firma, ktorá na mieste chcela stavať, ale pri výkopových prácach objavila vzácny múr. Do hry vstúpili pamiatkari. "Nález bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku ako archeologické nálezisko," povedala riaditeľka Krajského pamiatkového úradu Trenčín Eva Gazdíková.

"Investor povedal, že nebude pokračovať v stavbe," skonštatoval Rybníček. Od mesta žiadal odškodné za ušlý zisk a spor tak skončil na súde.  "Mesto vyhralo súdy, boli sme spokojní," dodáva primátor.

Do hry vstúpil Ústavný súd, ktorý rozsudky zrušil a nariadil rozhodnúť presne naopak. Mesto prehralo. Zmluvy, ktoré súdy predtým označili za neplatné, zrazu platili. "Zrazu nad mestom visí damoklov meč. Štyri milióny mohli byť pre mesto likvidačné," vyslovil Rybníček.


Mesto preto podalo dovolanie na Najvyšší súd a bolo úspešné. "Najvyšší súd SR rozhodol tak, že zrušil rozsudky Krajského súdu v Trenčíne ako aj rozsudky Okresného súdu Trenčín a vec vrátil Okresnému súdu Trenčín na ďalšie konanie," uviedla hovorkyňa Alexandra Važanová.

Vedenie mesta je presvedčené o tom, že na súde budú úspešní a spor sa definitívne skončí. "Okresný súd je viazaný názorom Najvyššieho súdu a mal by sa ho držať," myslí si advokát Martin Dočár. "To, že by sme niečo mali platiť, je za nami," uzavrel primátor Trenčína.

O vyjadrenie sme požiadali aj zástupcov spoločnosti, ktorá sa s mestom súdi. Odpoveď sme ale nedostali.

V žilinskej nemocnici sa objavil originálny transparent. Viac už v reportáži Ivety Marešovej:

Súvisiace články