Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Muž iba zázrakom prežil zásah bleskom. V ruke mal železnú tyč
Zdielať na

Muž iba zázrakom prežil zásah bleskom. V ruke mal železnú tyč

RUDNIANSKA LEHOTA (OKR. PRIEVIDZA) / V Rudnianskej Lehote zasiahol blesk staršieho muža. Ten opravoval plot, pričom mal v rukách železnú tyč. Zaujímavé na tom ale je, že nad hlavou mal podľa vlastných slov jasnú oblohu.

"Ako som to zakladal, zrazu rana a všetko iskrilo," opísal Marián Blaha. Pán Blaha opravoval plot, keď zrazu zahrmelo, zablýskalo sa a on sa ledva udržal na nohách. "Trubku mi z rúk vyhodilo, zostal som ako ochrnutý," dodal. Po údere bleskom zostal našťastie pri vedomí a dokázal si zavolať pomoc. "Ruky som si necítil a tŕpol mi jazyk," vysvetlil pán Blaha.

​Po chvíli sa spamätal a podarilo sa mu prejsť domov. O pár minút ho už ratovali záchranári. "Vyslali sme záchranárov k mužovi, ktorému podľa jeho slov udrel blesk do tyče, ktorú mal v rukách. Muža sme ošetrili a odviezli do nemocnice," vyjadrila sa hovorkyňa OS ZS, Alena Krčová. To, že by do neho udrel blesk nepredpokladal. Nad hlavou mal podľa jeho slov jasnú oblohu. Blýskalo sa nad horami. "Búrka môže byť vzdialená niekoľko kilometrov a my môžeme dostať úder bleskom, je to štandardná vec," vysvetlil meteorológ Michal Hazlinger.

Podľa odborníkov treba byť v strehu aj pred prichádzajúcou búrkou. Počas nej treba dodržať tieto pravidlá. "Nezdržiavať sa pri kovových predmetoch, nemali by sme nosiť veci, ktoré nás prevyšujú, napríklad udicu, či dáždnik, ani sa skrývať pod samostatne stojaci strom. Treba ísť ďalej a skloniť hlavu," dodala Krčová. V najbližších dňoch sa ale bleskov báť nemusíme. "Búrky v najbližších dňoch nebudú," prezradil Michal Hazlinger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy