Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mikuláš Černák dostal trest pre známku so svojou podobizňou
Zdielať na

Mikuláš Černák dostal trest pre známku so svojou podobizňou

ILAVA / Mafiánsky boss Mikuláš Černák, ktorý si odpykáva doživotný trest za niekoľko vrážd, sa dostal do problémov pre poštovú známku. Na jeden z listov nalepil takú, o ktorej v ilavskej väznici netušili, ako ju získal. Dostal disciplinárny trest. Černák je presvedčený o tom, že ho potrestali neprávom a s ústavom sa chce súdiť.

Mikuláš Černák chcel spoza väzenských múrov poslať domov list. Na obálku nalepil známku so svojou podobizňou. Nikto vo väznici netušil, kde ju zobral. "Podľa žalovaného spáchal odsúdený disciplinárne porušenie tým, že poslal listovú zásielku opatrenú známkou ktorú získal spôsobom, ktorý nie je v súlade s príslušnými predpismi," uviedol hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. 

Mikuláš Černák podľa informácií TV JOJ z väzenského prostredia tvrdil, že známku mu poslala jeho priateľka v balíku. Podľa záznamov ústavu žiaden jeho balík ale známku neobsahoval. "Na uplatnenie práva na korešpondenciu si odsúdený môže zabezpečiť poštové známky ich zakúpením v ústavnej predajni, prostredníctvom balíka alebo poistenej listovej zásielky," uviedla hovorkyňa riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže Katarína Nováková. 

Disciplinárny trest

Mikuláš Černák tak neurobil a dostal disciplinárny trest. Odsúdený preto ústav zažaloval. "Žalobca sa domáhal, aby súd zrušil rozhodnutie žalovaného a vrátil vec na opätovné konanie," dodal Roman Tarabus. 

Mikuláš Černák na trenčianskom krajskom súde so svojou žalobou nepochodil. "Krajský súd žalobu odmietol ako neprípustnú, pretože smeruje k rozhodnutiam, ktoré sú vylúčené zo súdneho prieskumu. Súdy majú právomoc preskúmavať iba tie rozhodnutia o uložení disciplinárneho trestu, kde konanie odsúdeného vykazuje znaky priestupku," uviedol hovorca súdu. 

Černák sa chce súdiť ďalej

Advokátka, ktorá ho v tejto veci zastupovala sa vyjadriť odmietla. Podľa jej slov nemá súhlas od svojho klienta. Ten sa chce s ilavskou väznicou súdiť ďalej. "Krajský súd sa zaoberá ešte ďalšou žalobou, ktorou sa žalobca domáha voči žalovanému ochrany pred nezákonným zásahom orgánu verejnej správy," uviedol Tarabus. Černákovi sa nepáči, že keď ho potrestali, nemohol sa brániť.

Mikuláš Černák môže po uplynutí 25 rokov za mrežami požiadať o podmienečné prepustenie. Každý trest, ktorý vo väznici dostane, mu jeho snahu dostať sa na slobodu môže skomplikovať. "To, ako sa odsúdený správal počas trestu, hodnotí pedagóg. Hodnotí sa to komplexne. Pokarhania, tresty, odmeny, ako sa správal k odsúdeným," hovorí advokát Ján Kanaba.

Súvisiace články