Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mikuláš Černák priznal naplánovanie vraždy Róberta Holuba
Zdielať na

Mikuláš Černák priznal naplánovanie vraždy Róberta Holuba

BRATISLAVA / Doživotne odsúdeného Mikuláš Černáka bratislavský súd odsúdil za ďalšiu vraždu. Černák a jeho spolupáchateľ Alexander Horváth sa priznali k takmer 19 rokov starej mafiánskej poprave Róberta Holuba v bratislavskom hoteli, ktorú na druhý pokus dokonali v nemocnici na Kramároch. Horváth priznal, že na skutok zabezpečil zbrane.

Senát v oboch prípadoch upustil od uloženia trestu, keďže skonštatoval, že skoršie udelené tresty pre oboch obvinených sú dostačujúce.

Neuložili im trest

Černák si momentálne odpykáva doživotný trest za viacero vrážd, Horváth trest vo výške 23 rokov. Rozhodnutie súdu je právoplatné, keďže súčasťou dohody je záväzok, že sa proti nemu odsúdení neodvolajú.

Podľa prokuratúry naplánoval Černák vraždu Holuba v septembri 1997 spolu so šéfom skupiny sýkorovcov Róbertom Lališom. Cieľom bolo dosadiť do čela podsvetia na východnom Slovensku Černákovho spojenca Karola Kolárika. Toho zavraždili v roku 1999.

Vražda na trikrát

Prvý pokus o vraždu Holuba sa uskutočnil na benzínovej pumpe v Košiciach 22. septembra. Na Holuba strieľal Jozef Roháč, nepodarilo sa mu ho však zasiahnuť.

Následne Černák pozval 24. septembra Holuba na stretnutie do bratislavského hotela Danube. Na stretnutie prišiel aj zamaskovaný Roháč, ktorý Holuba streľbou ťažko zranil a usmrtil Holubovho ochrankára Štefana Fabiána.

Holuba hospitalizovali v bratislavskej Nemocnici L. Dérera, kde ho na tretí pokus piateho októbra Roháč usmrtil streľbou zo strechy do jeho nemocničnej izby. Roháč spolu s Lališom boli neprávoplatne odsúdení na doživotie za iné skutky.

Prepustenie najskôr v 2023

Po rokoch mlčania vo väzení sa Černák rozhodol rozprávať o viacerých mafiánskych popravách, spolupracuje s políciou na objasnení vrážd, čím možno získava cenné body pri budúcom posudzovaní jeho prípadného prepustenia na slobodu súdmi o sedem rokov, po odpykaní minimálne 25-ročnej lehoty za mrežami.  

Najčítanejšie správy