Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Posolené diamanty sú aj na Slovensku. V Trenčíne našli falošný prsteň
Zdielať na

Posolené diamanty sú aj na Slovensku. V Trenčíne našli falošný prsteň

TRENČÍN / Posolené diamanty – tento pojem vymysleli americkí obchodníci s diamantmi. Ide o pravé diamanty, medzi ktoré podvodníci primiešajú syntetické, teda falošné. Tie sú vyrobené tak sofistikovane, že odhaliť ich nedokážu ani klenotníci. Posolené diamanty sa najnovšie objavili aj na Slovensku. Experti majú aj dôkaz. Prsteň v Trenčíne.

Prsteň mal byť osadený pravými diamantmi, realita je však úplne iná. "My sme zachytili prvý prípad," povedal Martin Mikuš zo Slovenského gemologického inštitútu v Trenčíne. 

"Z celkového počtu 18 kameňov, je tu syntetických 12," povedal Mikuš. Experti zo slovenského gemologického inštitútu v Trenčíne tak majú dôkaz o tom, že tzv. posolené diamanty sa dostali už aj na Slovensko.

"Do balíčka menších kameňov prírodných prisype určité množstvo syntetických a to je to posolenie," hovorí Mikuš. Takto zmiešané diamanty predávajú akoby boli pravé. Cena syntetických je pritom niekedy až stokrát nižšia. "Na rozdiel od iných imitácií, sú tieto syntetické kamene veľmi ťažko odhaliteľné," vysvetľuje. 

"Laik, to nemá šancu rozpoznať," uvádza klenotník Pavol Podivinský. Falšovatelia sa neustále zdokonaľujú. Svedčí o tom aj prsteň, na ktorom syntetické diamanty objavili. Majiteľ prsteňa tak zaplatil tisíce eur za syntetické diamanty. Podľa odborníkov bude takýchto prípadov v budúcnosti pribúdať. Falošné diamanty sú čoraz kvalitnejšie. Ich odhalenie je mimoriadne zložité.

"Ak nechytáte ten najaktuálnejší trend a nemáte zariadenia, tak je to nemožné," uviedol Mikuš. 

Súvisiace články