Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na Bojnickom zámku našli tajomné schody. Viedli k 700 ročnému nálezu
Zdielať na

Na Bojnickom zámku našli tajomné schody. Viedli k 700 ročnému nálezu

BOJNICE / Bojnický zámok odhalil jedno zo svojich najväčších tajomstiev. Pod terasou vykopali časť kamenného hradu z konca 13. storočia. Archeológovia a historici s týmto nálezom vôbec nerátali. Počas prestavby ho totiž predchádzajúci stavitelia obmurovali a zasypali sutinou.

Robotníci mali pôvodne v pláne len obkopať vlhnúcu stenu hradu. Namiesto toho našli niečo, v čo archeológovia ani nedúfali. "Zakopali sme sa do terasy, kopali sme ďalej, tie schody nikam neviedli a tak sme kopali ďalej," povedal Ján Papco, riaditeľ SNM - Bojnický zámok. Na bojnickom zámku v týchto dňoch odhaľujú unikátnu vec. Múr, ktorý tu stavali pred viac ako 700 rokmi. "Stojíme na mieste ktoré videli ľudia, keď začali stavať hrad z kameňa. Druhá polovica 13. a začiatok 14. storočia," hovorí Erik Kližan zo správy zámku.

Historikov prekvapilo nielen to, že múr vôbec našli, ale najmä to, že je vo výbornom stave. "Je unikát z toho pohľadu, že je to nedotknuté. Celý tento múr bol obstavaný neskorším barokovým múrom," povedal Erik Kližan. Múr zasypali sutinou a tak bol dokonale zakonzervovaný. Teraz je v stave, akoby ho stavali len nedávno. "Nachádza sa tam miestnosť, ktorá nevieme na čo slúžila. Je to časť stredovekého hradu," vysvetlil Kližan.

Na bojnickom zámku sa podľa odborníkov nachádza množstvo neprebádaných miest. Unikátne nálezy sú aj pod nádvorím. "Pod nami je schodisko, ktorým sa chodilo do hradu a po týchto schodoch mohol chodiť Matúš Čák Trenčiansky," povedal Kližan. "Ja som stále presvedčený, že tu existuje tajná chodba," dodal Ján Papco.

Súvisiace články