Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Baňa ohrozuje bojnické kúpele, môžu prísť o vodu
Zdielať na

Baňa ohrozuje bojnické kúpele, môžu prísť o vodu

BOJNICE / Bojnickým kúpeľom hrozí v dôsledku banskej činnosti zánik. Tvrdí to riaditeľ kúpeľov. Hornonitrianske bane chcú totiž začať ťažiť uhlie asi tri kilometre od ich termálnych prameňov. V kúpeľoch sa boja, že ak nastane prieval, prídu o všetku vodu.

"Počas razenia prekopu došlo k prievalu 22. januára 1954 vody v množstve 10 litrov za sekundu teploty 25 stupňov," hovorí predseda predstavenstva bojnických kúpeľov Slavomír Eliáš.

Tento deň sa do histórie bojnických kúpeľov zapísal čiernymi písmenami. Prieval v nováckej bani podľa geológov ovplyvnil výdatnosť prameňov v Bojniciach.

"Za päť mesiacov po prievale poklesla výdatnosť bojnických vôd z 30 na 15 litrov za sekundu," dodal Eliáš.

Zástupcovia bojnických kúpeľov bijú na poplach a tvrdia, že pokiaľ bane otvoria dvanásty ťažobný úsek, môžu prísť o vodu.

"Pripravované pole sa nachádza tri až päť kilometrov od zdrojov termálnych vôd," informuje hovorkyňa Hornonitrianskych baní v Prievidzi Adriana Siváková.

V kúpeľoch sa obávajú, že sa zopakuje scenár z roku 1954. Tentokrát ale budú banské chodby veľmi blízko pri ich vrtoch.

"Keby sa približovali k veľkej bojnickej hornine, tak by mohlo dôjsť k prievalu. Termálna voda by sa stratila v chodbách a znamenalo by to zánik kúpeľov," približuje Eliáš.

Súvisiace články