Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za zážitkami sa vyberte na východ, prezradíme kam!
Zdielať na

Za zážitkami sa vyberte na východ, prezradíme kam!

Zdroj: Plzeňský Prazdroj Slovensko

PREŠOV – Čo majú spoločné paličková čipka, staré autá a vymaľované bicykle? Viac než si myslíte!

Ak ste už boli na východe, musíte ho milovať. Nielen kvôli krásnej prírode či srdečným ľuďom, je tiež úzko zviazaný s folklórom, plný historických pamiatok a ďalších skvelých vecí, ktoré sa naozaj oplatí vidieť. Východ však nie sú iba Košice. Ak hľadáte tradície v kombinácii s moderným, rozhodne by ste mali zavítať do regiónu Šariš, v Prešovskom kraji.

História v každom kúte

Ak ste fanúšikom turistiky, počas vašich potuliek by ste rozhodne nemali vynechať historické územie Kráľova studňa, tesne pri slovensko-poľskej hranici. Čaká tam na vás turistická útulňa, v ktorej pribudnú zateplené podkrovie či nové podlahy.

Soľnobanský čipkársky cech v Múzeu Solivar v Prešove plánuje vytvoriť stálu expozíciu s názvom Čipkárstvo v Soľnej Bani. Spojenie s tancom a krásnymi miestnymi krojmi vám zase umožní Folklórny súbor Dúbrava, ktorý v tomto roku oslávi 40. výročie založenia. Tanečníkom a hudobníkom pribudnú nové kroje.

Za zážitkami na bicykli?

Rozhodne by ste nemali vynechať ani útulňu v Minčole. Je súčasťou medzinárodného cyklochodníka Lipany-Kamenica-Muszyna. Prístupovú cestu k nej už čoskoro čaká revitalizácia, čo ocenia nielen cyklisti.

Histórie našich predkov sa budete môcť doslova dotknúť, ak navštívite Kapušiansky hrad. Možno práve vtedy tam bude prebiehať jedno z pravidelných vystúpení historických šermiarov. Za pohľad určite stojí západná veža, ktorú čakajú reštaurátorské práce. O zachovanie tradičného remesla Zadymovanej keramiky sa zase snažia v Skanzene v Bardejovských kúpeľoch. Pribudne hrnčiarska pec s prístreškom na zadymovanú keramiku podľa starých technológií.

Ak máte radi historické autá, určite vám ulahodí Šarišský okruh veteránov. Ten nielen priblíži motoristické skvosty, ale aj spropaguje atrakcie regiónu Šariš. Na svoje si v Prešove prídu aj fanúšikovia dvoch kolies. Špeciálne umelecky vymaľované bicykle budete môcť už čoskoro sledovať aj cez GPS zámky.

Hlas za región plný krás

Práve na východe viac ako kdekoľvek inde platí, že z rečí sa nenajete a ak niečo chcete, treba priložiť ruku k dielu. Ak sa k tomu ešte pridá finančná podpora, je sa na čo pozerať. O takúto vzácnu synergiu pozitívneho prístupu ľudí a peňažného grantu sa už vyše 15 rokov stará Pivovar Šariš. Vybraným projektom popísaným vyššie prerozdelí 15-tisíc eur. Tento rok opäť posunul rozhodovanie aj do rúk ľudí, ktorí môžu na webe www.sarisludom.sk alebo počas festivalov My sme východ hlasovať za projekt, ktorý by radi podporili.

Práve ľudia do 31. augusta rozhodujú, kto získa špeciálnu prémiu vo výške tisíc eur. Víťaz bude slávnostne vyhlásený 7. septembra na jednej z najväčších udalostí v prešovskom regióne – počas Dňa otvorených dverí v Pivovare Šariš.

Najčítanejšie správy