Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Medvedica s dvomi mláďatami na strome. Priamo v centre Starého Smokovca
Zdielať na

Medvedica s dvomi mláďatami na strome. Priamo v centre Starého Smokovca

STARÝ SMOKOVEC / Neobvyklý pohľad sa v piatok naskytol obyvateľom osady pod Vysokými Tatrami. Na vysoký strom medzi domami v centre Starého Smokovca vyliezla medvedica s dvoma mláďatami. Podľa odborníka šelmy, ktoré sa predtým pohybovali pri neďalekej horskej chate, zrejme niečo vyrušilo.

Medvedicu s mláďatami na strome nahlásili policajti hasičom ráno pred pol ôsmou. Dopoludnia sa hasiči neúspešne pokúsili prinútiť trojicu medveďov zliezť zo stromu prúdom vody. Úrady sa nakoniec rozhodli zvieratá ďalej neplašiť a vyčkať, až samé zo stromu zlezú.

"Jednotka po príchode na miesto zistila, že medvedica sa nachádza na strome vo výške asi 20 metrov spolu s dvoma medvieďatami,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove. Odchyt sa však hasičom nepodaril. "Dostali sa na strechu blízkej budovy asi desať metrov od medvedice, pomocou lana vytiahli na strechu vysoký tlak a dávkami vody sa ju snažili odplašiť na zem, bolo tu však riziko, že medvieďatá by mohli spadnúť, preto jednotka zásah ukončila,“ vysvetlil ďalej operačný dôstojník. Po dohode s ochranármi tak miesto prenechali na monitorovanie mestskej polícii.

Trávenie času na stromoch je v prípade medveďov podľa dôstojníka bežné. "Minule zase nižšie pri rodinných domoch bol medveď na strome viac ako 16 hodín, spal tam. Je normálne, že takto lozia po stromoch, čo ale nie je úplne normálne, je to, že chodia do zastavaných území a kŕmia sa odpadkami,“ dodal.

Miesto okolo stromu s medveďmi bolo ohradené páskou. Zhromaždilo sa tam niekoľkých desiatok zvedavcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy