Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žiak autoškoly, ktorý zrazil cyklistu, môže zostať nepotrestaný
Zdielať na

Žiak autoškoly, ktorý zrazil cyklistu, môže zostať nepotrestaný

STAKČÍN/BRATISLAVA / Šoféroval nákladné auto s prívesom a pri predchádzaní zrazil cyklistu. Nehodu zapríčinil žiak autoškoly. Je v takomto prípade zodpovedný žiak alebo inštruktor? Zákon hovorí jasne, inštruktor má pri výcviku a skúške povinnosti vodiča.

 Žiak autoškoly mal práve skúšobnú jazdu na kamióne s prívesom. Pred neprehľadnou zákrutou, na úzkej ceste, sa doposiaľ z nezistených príčin rozhodol predchádzať cyklistu. Vtom sa ale v protismere objavil ďalší kamión. Aby sa žiak autoškoly vyhol zrážke strhol volant doprava. "Cyklistu som poriadne ani nevidel," povedal krátko po kolízii žiak autoškoly. 

Toho záchranári previezli s úrazom kolena do nemocnice. Policajti podrobili testu na alkohol žiaka a aj inštruktora autoškoly s negatívnym výsledkom.

​V júni 2013 sa v Košiciach zrazilo auto autoškoly s policajným autom. Policajti z Pohotovostnej motorizovanej jednotky sa so zapnutými majákmi ponáhľali na zásah, keď vrazili do auta, ktoré vychádzalo z vedľajšej cesty. Šoféroval ho inštruktor. Vedľa neho sedel žiak, ktorý sa chystal na svoju prvú jazdu. Jeden policajt si pri nehode zranil nohu.

Zodpovedá inštruktor

V prípade dopravnej nehody, ktorú zapríčiní žiak autoškoly, je zodpovednosť na pleciach inštruktora. Zákon hovorí, že inštruktor má pri výcviku a skúške povinnosti vodiča.

Žiak by si tak aj po dopravnej nehode na jednej z jázd mohol dokončiť výcvik a získať vodičské oprávnenie. Policajti ale každý prípad posudzujú osobitne. Pri vyšetrovaní dopravnej nehody majú povinnosť zistiť, do akej miery nesie vinu žiak autoškoly. Napríklad, ak by neposlúchol pokyn inštruktora. Keď žiak počas jazdy dupne na brzdu, tak inštruktor nemá zariadenie, ktorým by odbrzdil a dokázal tak zabrániť nehode.

"Treba si uvedomiť, že uchádzač o vodičské oprávnenie je žiak, ktorý má právo nevedieť," uviedol inštruktor autoškoly Igor Dolanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy