Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vodičov v Humennom snímali záhadné kamery, zostali pobúrení
Zdielať na
Prešov

Vodičov v Humennom snímali záhadné kamery, zostali pobúrení

HUMENNÉ / V Humennom vo štvrtok vodiči dodržiavali rýchlosť zrejme tak, ako nikde inde na Slovensku. Na každom výjazde z mesta na nich číhala trojnožka. O radar nešlo a hoci pokuty nelietali, vodiči zostali pobúrení. Oba pruhy cesty totiž monitorovali kamery. TV JOJ zisťovala, či je to legálne.

Vodiči, keď zbadali trojnožku automaticky pribrzdili, no tieto kamery rýchlosť nemerali a policajtov by ste pri nich nenašli. "Každý vodič sa zľakol, šliapol na brzdu a premávka sa tu brzdila. Dnes si každý kameruje čo chce, dáta môžu byť použité nevieme kde. Nie je tu napísané, čo sa sníma a prečo sa sníma," povedal starosta obce Kochanovce Miroslav Porochnavý. "Polícia v tejto veci prijala oznámenie, ktoré na mieste preverila. Hliadka zistila, že ide o prieskum, ktorý je zameraný na vyťaženie ciest. A to na úseku medzi Lipníkmi a Ubľou," povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik. 

"Autá, ktoré prídu od Strážskeho a vyjdu na Medzilaborce, čiže zistí sa smerovanie dopravy. Koľko percent vodičov prechádza konkrétnymi smermi. Vyhodnocuje evidenčné čísla a nezaznamenávajú sa nijaké iné údaje," povedal koordinátor z dopravného výskumného ústavu v Žiline Ľuboš Zuziak. Starosta však hovorí, že keď chcú mať v obci kamerový systém, nesmie chýbať označenie, že ste snímaní. Podľa Úradu na ochranu osobných údajov je však toto monitorovanie iné v tom, že údaje sa nespracúvajú na konkrétny účel cielene, ale iba náhodne.

Výskum trval 12 hodín

Kamery monitorovali všetky autá, ktoré vošli do mesta, alebo z Humenného odišli. Prieskum trval 12 hodín od šiestej rána do šiestej večera. "Ten prieskum je určite osožný aj pre našu obec, cesty budovať chceme. Myslím si, že zábery na verejnosti by sa mali robiť inak, každý brzdí, obrezá sa a môže vzniknúť nehoda," dodal Miroslav Porochnavý.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy