Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ťažko skúšaná rodina skončila na ulici, väčšinu času trávi vo vlaku
Zdielať na

Ťažko skúšaná rodina skončila na ulici, väčšinu času trávi vo vlaku

PREŠOV / On je nevidiaci, ona slabozraká. Manželia s hendikepom skončili na ulici aj s 23-ročnou dcérou, ktorá má psychiatrickú diagnózu. Podľa vlastných slov sú ochotní platiť aj komerčný nájom, hoci kvôli dlhom prišli o sociálny byt a pomoc v podobe nocľahárne nevyužili. Podľa nich nie je možné, aby medzi stratou strechy nad hlavou a nocľahárňou už nič iné neexistovalo.

"Ak by som mal menej rokov a videl tak ako vy, tak ma nikdy v živote nepoznáte," povedal nevidiaci rodič Rudolf Balog. Ten nevidí vôbec, manželka Beáta len tak, že sa dokáže pohybovať zatiaľ bez pomoci. Spolu majú invalidné dôchodky vo výške 700 eur. Aktuálne z toho 500 eur dávali na bývanie. No v utorok, 9. mája na poludnie museli odísť. Tam, kde bývali, chystajú rekonštrukciu. Nič iné sa im zohnať nepodarilo. "Vám môžem zavolať hocikde na podnájom a keď poviem meno Balog, tak sa spýtajú, a ste Róm?," poznamenal pán Balog.

V minulosti mali sociálny byt od mesta, no o ten prišli kvôli dlhom. Mesto Prešov podľa vyjadrenia primátora nemá také mimoriadne prístrešie, kde by mohlo ubytovať ľudí mimo poradia. Takýmto prípadom aktuálne vyšli v ústrety tak, že po novelizácii všeobecne záväzného nariadenia je možné zaradiť do poradovníka na mestský nájomný byt aj neplatiča.

"V meste Prešov sú podobné rodiny, ktoré sú ešte chudobnejšie, ale ich prístup k plateniu je oveľa zodpovednejší ako u tejto rodiny," zaujal stanovisko primátor mesta Prešov František Oľha.

Rudolf a Beáta pomoc neodmietajú, no aktuálnu ponuku Gréckokatolíckej charity a mesta na prenocovanie napokon nevyužili. Život v zariadení, kde je režim a kde by museli byť osobitne, si slepý Rudolf bez pomoci manželky nevie predstaviť. Podľa neho nie je možné, aby medzi stratou strechy nad hlavou a nocľahárňou už nič neexistovalo. Šéf charity si uvedomuje, že nocľaháreň mnohí vnímajú ako poslednú možnosť.

"Niektorí sa možno aj toho boja, štítia. Nechcú tu všetci prísť, navyše, ak je 100 ľudí na jednom mieste a majú dodržiavať režim, ktorý u nás platí," povedal riaditeľ gréckokatolíckej charity v Prešove Peter Valiček.

"V noci tam budeme a cez deň budeme vonku. Napríklad, ak by boli nejaké sociálne ubytovne," povedal na obhajobu nevidiaci Rudolf.

Rudolf a Beáta s dcérou Timeou si zbalili celý svoj život do niekoľkých tašiek a vybrali sa smerom na železničnú stanicu. Za rovnakým cieľom ako kedysi, keď si krátili chladné noci vo vlaku, keďže lístky majú zadarmo. Členovia rodiny popísali, ako sa vozili vo vlakoch do Bratislavy tam a späť a vyjadrili nádej, že v hlavnom meste nájdu nejakú ubytovňu. "Ak by som mohol poprosiť ľudí, ak má niekto domček na podnájom aj do 500 eur," vyslovil prosbu otec Rudolf.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy