Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ako maturovali študenti, ktorí kvôli kovidu ostali doma?
Zdielať na

Ako maturovali študenti, ktorí kvôli kovidu ostali doma?

RUŽOMBEROK / Dnes (9.5.) maturovali študenti, ktorí od prvého ročníka nepoznali pre kovid bežné vyučovanie. Doľahlo to najmä na študentov, ktorí k svojej profesii potrebujú prax. Posledné mesiace pred maturitami boli preto pre nich náročné a strávili ich často aj mimo vyučovania v dielňach.

Pri strojoch maturovali strojári v Dolnom Kubíne, ich úlohou bolo vyrobiť výrobok, ktorý si vylosovali. Maximum do maturít dali aj elektrikári či programátori. A napätá atmosféra bola aj na škole umeleckého priemyslu v Ružomberku, kde si študenti obhajovali svoje práce. Maturantky svoje práce robili 4 mesiace. "Je to odbor, ktorý je teraz trend, všetkých vlastne zaujíma, nás všetkých baví z nášho odboru, je to design interiéru," odpovedala Adela Sobčáková, maturantka Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku

Títo maturanti to mali sťažené. Od prvého ročníka až do tretieho mesiaca nenavštevovali svoje dielne. "Nemali sme prax, robiť v dielňach, nemali sme stroje, nemali sme programy, ako interiérový design robiť," dodala Sobčáková. "Náročné ročníky pre nás všetkých, raz chodili do školy, raz nie, podľa toho, či trieda mala karanténu, alebo nie," ozrejmila Danica Školníková, riaditeľka Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku. "Žiaci prišli o dosť značné množstvo zručnosti. Dištančné vyučovanie nie je ako reálna práca pri stroji," avizovala Adriana Bellová, riaditeľka Strednej odbornej školy polytechnickej v Dolnom Kubíne. "Chýbalo nám aj to, že sme sa ako kolektív nemohli dať dokopy," povedala Klaudia Šulová, maturantka Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku. 

Učitelia, ale aj študenti museli potom všetko dobiehať. "Ministerstvo poskytlo dotáciu na doučovanie, tak naši chodili po poobediach raz do týždňa," dodala Školníková. "Snažili sme sa s nimi opakovať učivo aj teraz pred maturitnými skúškami, ktoré neabsolvovali, alebo ktorými si neboli istí," doplnila Bellová.

A mnohým sa ich investovaná námaha aj oplatila. "Dopadli sme na výbornú, čiže jednotky," ozrejmila Timea Mokošáková, maturantka Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku. "Kto chce si dobehne aj zameškané - je to o nich," uviedla Eva Bohmová, predsedníčka predmetovej maturitnej komisie mechanik nastavovač. "Mnohí si už dali prihlášky na vysokoškolské štúdium," dodala Bellová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy