Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lucia z Rohožníka, aj napriek svojej chorobe, vystúpila na Lomničák
Zdielať na

Lucia z Rohožníka, aj napriek svojej chorobe, vystúpila na Lomničák

TATRY / Lucia z Rohožníka bola učiteľkou prvého stupňa a okrem detí milovala pohyb vo všetkých jeho podobách. V roku 2015 zostúpila z Lomnického štítu a skončila v nemocnici na operácii čriev. Potom sa jej vykrútila ruka, neskôr celé telo začali skrúcať kŕče. Má generalizovanú dystomiu. Ledva chodí o barlách a opäť vystúpila na Lomnický štít.

​Cieľom cesty nebol len vrchol štítu,ale o tvrdý súboj Luckinej vôle s jej chorobou. Bol to deň, kedy nie telo jej, ale ona telu prikázala, čo robiť. "Telo si robí čo chce, ale ešte stále tá hlava drží. Ja viem, čo ma to bude stáť, koľko bolesti, ale chcem ísť do toho sama. Sama si to chcem zaslúžiť," hovorí Lucia. 

Luciine útle ženské telo je doslova koncentrát silnej vôle, bojovnosti a túžby chorobu nakopať. "Mi povedali, že už nepôjdem do hôr a ja som dnes tu a idem na Lomničák," usmieva sa Lucia. 

"Neskutočne jej to ide, až nechápem, ako to zvláda," chváli ju horský vodca UIAGM Miki Knižka. Výstupovým žľabom sa ani nedotkla reťazí, išla ako dračica. Lucka nakoniec na štít vystúpila a oba ciele dosiahla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy