Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Organizátori za Slušné Slovensko zvolali ďalší pochod
Zdielať na

Organizátori za Slušné Slovensko zvolali ďalší pochod

BRATISLAVA / Za slušné Slovensko zvoláva ďalší protest na piatok 28. septembra. V Bratislave pôjde o pochod z Námestia SNP k Národnej rade. Dôvodom pochodu je vražda novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ani po siedmich mesiacoch nepoznáme vraha.

Ďalší pochod Za slušné Slovensko sa uskutoční v piatok na budúci týždeň v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Novinárov dnes o tom informovali Juraj Šeliga a Karolína Farská z iniciatívy Za slušné Slovensko. V Bratislave sa pochod začne na Námestí SNP o 19:00 a pokračovať bude smerom k budove Národnej rady SR. Keďže sa uskutoční už za tmy, ľudí vyzvali, aby si doniesli baterky, zapaľovače či lampáše a ukázali tak, že „svetlo vždy porazí tmu“. V Banskej Bystrici a Košiciach organizátori ešte detaily pochodu doľaďujú a budú o nich včas informovať.

Požiadavkou pochodu Za Slušné Slovensko je výmena vlády, keďže nová vláda premiéra Petra Pellegriniho podľa Šeligu nič neurobila, aby obnovila dôveru v štátnu moc, nezávislosť polície, prokuratúry, súdnictva. Spomenul pritom, že ani sedem mesiacov po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nie je známe meno páchateľa ani objednávateľa tohto zločinu. Vláda nie je schopná dohodnúť sa na voľbe ústavných sudcov a policajného prezidenta, vznikajú nové kauzy a škandály, ako napríklad podozrenie z účasti Slovenska na únose vietnamského občana do Vietnamu. Za slušné Slovensko v tejto súvislosti vyzvalo predsedu koaličnej strany Most-Híd Bélu Bugára, aby zo súčasnej vlády odišiel. "Týmto pochodom chceme jasne ukázať politikom, že sme nikam neodišli, že stále trváme na vyšetrení vraždy Jána a Martiny a že stále chceme dôveryhodnú vládu. Tento pochod je apelom na pána Bugára, ktorý dnes jediný politicky drží túto koalíciu,“ vyhlásil Šeliga.

K organizácii pochodu sa tentokrát pridali aj vedci zo Slovenskej akadémie vied z iniciatívy Veda chce žiť, študentská iniciatíva Nie je nám to jedno ako aj mimovládne organizácie združené v zoskupení Chceme veriť. "Po výmene vlády sa nič zásadné nezmenilo, rozklad inštitúcií pokračuje a vládne nominácie naznačujú, že kontinuita Robertov Fica a Kaliňáka je tu stále prítomná,“ vyhlásila Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Podporu pochodu vyslovil za slovenských farmárov z východu Slovenska aj František Oravec, podľa ktorého problémy so šikanou na ich vlastnej pôde pokračujú a pokračuje aj nejasné rozdeľovanie dotácií na pôdu. K pochodu sa pripojila aj Iniciatíva slovenských učiteľov a iniciatíva Kultúrny reparát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy