Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hotely v Tatrách zatvárajú. Ceny energií sú pre nich devastačné
Zdielať na

Hotely v Tatrách zatvárajú. Ceny energií sú pre nich devastačné

VYSOKÉ TATRY / Zamestnanci v tatranských hoteloch žijú opäť v neistote. V niektorých si dokonca nemôžu dovoliť zaplatiť už ani vlastného údržbára. Do šetriaceho režimu prepínajú sauny či vírivky.

"Vraciame sa do nejakého iného storočia," uviedla majiteľka hotelu v Starom Smokovci, Katarína Danišková. Svetový deň cestovného ruchu, ktorý bol tento týždeň, tatranskí hotelieri neoslavovali. Vlastník jedného z penziónov v Novej Lesnej, Michal Repčák, rozmýšľa nad vyvesením čiernej zástavy.

V Tatrách medzi hoteliermi urobili anonymný prieskum, čo sa chystajú urobiť v najbližších mesiacoch. Toto je výsledok. "Teraz mimo sezóny sa budú snažiť ušetriť financie, mnohí cez pracovné dni zatvoria," referovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Lucia Blašková. Strach má aj majiteľ hotelu v Tatranskej Lomnici. "Bojíme sa, lebo tie komodity sú desaťnásobne vyššie, ak hovoríme napríklad o plyne. Ja si neviem predstaviť, ako to pretavíme do cien služieb," vyjadril znepokojenie Martin Novotný.

Vlastníci nám povedali konkrétne prípady, luxusom je pre nich už aj zapínať kávovar či stroj na ľad, o saunách a vírivkách nehovoriac. Tam svieti na displejoch nula. "My už normálne hľadáme vírivky na drevo, že ním zakúrime a vírivka sa bude ohrievať," poloironicky vyhlásil Repčák. Danišková vysvetľuje na príklade - za 20 minút v masážnej vani si voľakedy hostia zaplatili 8 eur. Teraz o cene nemá ani potuchy. Reguluje sa teplota na radiátoroch v izbách, kde hostia nie sú, suroviny sa z troch chladničiek či mrazničiek musia zmestiť do jednej.

Podľa našich informácií už niektoré hotely avizujú krach alebo úplné zatvorenie počas zimnej sezóny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy