Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Bardejovských Kúpeľoch sa pustili do rekonštrukcie historického skvostu. Pôvodný hotel zažila aj cisárovná Sissi
Zdielať na

V Bardejovských Kúpeľoch sa pustili do rekonštrukcie historického skvostu. Pôvodný hotel zažila aj cisárovná Sissi

BARDEJOV / V Bardejovských Kúpeľoch sa pustili do rekonštrukcie ďalšieho historického skvostu - hotela Szechényi. Kedysi ho navštívila aj rakúsko-uhorská cisárovná Sissi. Posledných kúpeľných hostí privítal pod názvom Dukla pred 20-timi rokmi. Potom už len chátral.

"Bohužiaľ táto historická národná kultúrna pamiatka tu stojí 20 rokov bez toho, aby ju niekto navštívil. Poslednými klientmi boli rekondičné pobyty zo Slovenských železníc," vysvetlila obchodno-ekonomická riaditeľka Bardejovských kúpeľov, Tamara Šatanková. Dostať sa dovnútra dnes je už nebezpečné. Na niekoľkých miestach sú prepadnuté aj stropy. Ale niektoré zákutia v interiéri akoby stále dýchali životom, ktorý sa tu kedysi odohrával.

Hotel sa vo svojich počiatkoch volal Szechényi a dokonca tesne pred dokončením ho na vlastné oči videla aj cisárovná Sissi. Tá bola ubytovaná vo vedľajšom hoteli. V apartmáne s terasou na prvom poschodí. Odkedy je táto historická stavba národnou kultúrnou pamiatkou, hlavné slovo tu majú aj pamiatkari. Kúpele pôvodne plánovali vziať úver na celú rekonštrukciu. No po pandémii koronavírusu a teraz pred energetickou krízou sa pustili do rekonštrukcie postupne. "Momentálne sme našli finančné prostriedky aspoň na rekonštrukciu strechy, preto, aby sa ten interiér ešte viac nepoškodzoval," dodala Šatanková.

Historická stavba ostane zachovaná aj s nezameniteľnými terasami. K hotelu ale už pribudnú prístavby. Po dokončení sa do Bardejovských Kúpeľov pomestia stovky kúpeľných hostí navyše. "Budem tam prístavba, ktorá bude mať ďalších 100 postelí," uviedla Šatanková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy