Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kiska varoval pred silnejúcim fašizmom
Zdielať na

Kiska varoval pred silnejúcim fašizmom

KALINOV / Jeden z najväčších ozbrojených konfliktov v dejinách ľudstva stál takmer 60 miliónov životov. 8. máj je dňom kapitulácie nacistického Nemecka. Úctu vojakom, ktorí bojovali o hranice bývalého Československa, vzdal aj prezident Andrej Kiska. A to na veľmi symbolickom mieste, v obci Kalinov (okres Medzilaborce). Práve tú totiž sovietske vojská oslobodili ako prvú.

Príchod sovietskych vojsk do Kalinova Nemcov prekvapil. Rýchlo sa ale zorientovali a spustili protiútok. Pani Anna Vargová z Kalinova mala vtedy 16 rokov. Bola práve v záhrade, keď k nej prišli dvaja nemeckí vojaci. Spomína si na to, ako ju udreli takou silou, že jej tiekla krv. "Boli to esesáci. Nemohla som ani chodiť, taká som bola slabá. Mama ma ťahala za nohy až k babkinmu domu. Zabúchala na dvere a išli sme do pivnice, kde už bolo ukrytých množstvo ľudí."

​Dievča si pamätá, že v pivnici boli aj bábätká v kolískach. Zo 130 domov zostalo v obci iba 16. Takmer celá obec vyhorela. Počas ťažkých bojov zahynulo viac ako 1200 ruských vojakov a o život prišlo aj 20 obyvateľov Kalinova.

Úctu hrdinom, ktorí neustúpili zlu, prišiel vzdať aj slovenský prezident Andrej Kiska. Prezident udelili štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža III. triedy dvom ukrajinským a dvom ruským vojnovým veteránom, ktorí sa zúčastnili bojov pri oslobodení Československa.

Prezident Andrej Kiska vo svojom príhovore varoval najmä pred silnejúcou podporou fašizmu v súčasnosti a zdôraznil, že je potrebné proti nemu zakročiť všetkým dostupnými zákonnými prostriedkami. "Aj proti fašistom pochodujúcim po uliciach v zelených tričkách, aj proti poslancom parlamentu šíriacim nenávisť a neznášanlivosť v nažehlených oblekoch," povedal prezident. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy