Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čakanie na električku sa predlžuje. V spustení trate nám bráni istý podnikateľ, tvrdí vedenie mesta
Zdielať na

Čakanie na električku sa predlžuje. V spustení trate nám bráni istý podnikateľ, tvrdí vedenie mesta

BRATISLAVA / Desaťtisíce Bratislavčanov sa tešili na vynovenú, kvalitnejšiu a tichšiu električkovú trať. Plánovaný dátum uvedenia do prevádzky však nebude dodržaný. Vedenie mesta a dopravného podniku z toho vinia podnikateľa, ktorý im neumožňuje prístup k technickému zariadeniu, ktoré je kľúčové pre prevádzku trate.

"Obyvatelia Karlovej vsi už mohli niekoľko dní jazdiť električkou, ktorá je kompletne hotová, nebyť aktivít pána Božeka a ďalších osôb," uviedol primátor mesta Bratislava Matúš Vallo. 

Kameňom úrazu je konkrétna budova, takzvaná meniareň. Podľa primátora je jediným dôvodom toho, že sa vynovená električková trať v Karlovej Vsi a Dúbravke nebude môcť odovzdať včas to, že sa k nej zamestnanci Dopravného podniku jednoducho nedostanú. 

"Treba zdôrazniť, že dnes jediným skutočným dôvodom je konanie jedného konkrétneho človeka - zástupcu vlastníkov pozemkov pod meniarňou Dolné Krčace - podnikateľa Branislava Božeka, ktorý sa situáciu pred dokončením rekonštrukcie električky rozhodol využiť vo svojej prospech na neadekvátne obohatenie," doplnil Matúš Vallo.  "To je absolútne klamstvo, že ja som sa chcel obohatiť. Ako som sa mohol obohatiť, keď ja zastupujem mediátorsky vlastníkov, však tie peniaze v prípade, že by to bolo dohodnuté, by išli ľuďom, ja som od nich nechcel nič. Jeden je môj kamarát," reagoval Branislav Božek, bývalý zástupca majiteľov pozemkov. 

Pred niekoľkými dňami sa nám pred budovou meniarne v podobnom duchu vyjadril iný muž, ktorý údajne tiež zastupuje vlastníkov pozemkov pod meniarňou. "Pán Vallo, že vydierame, nevydierame, to je jeho názor, hlúpy, s prepáčením. Nikto nebráni kolaudácii, nikto nikoho nevydiera, len sme sa chceli dohodnúť," pridal sa zástupca nových vlastníkov pozemkov pod meniarňou Martin Jendek.  "Požiadavka vyplývala zo znaleckého posudku, jedná sa o 150 euro za m2, kde v Bratislave kúpite pozemok pri ceste so sieťami za 150 eur? Nikde," zhodnotil Branislav Božek. "Vzniká škoda 30 000 ľuďom, ktorí sa nevedia normálnym spôsobom dostať do centra mesta a ďalej," poznamenal Matúš Vallo. 

Pred meniareň, ktorá bola postavená v roku 1983 a ktorej úlohou je meniť napätie pre električkovú trať, boli privolané hliadky mestskej aj štátnej polície, ktoré však nezakročili. "Vo Vami uvedenom prípade ide o občianskoprávny spor medzi dvoma stranami, ktorého riešenie nie je v kompetencii polície," píše sa v stanovisku KR PZ Bratislava. 

Budova meniarne bola postavená na súkromných pozemkoch. "Existuje na nich zákonné vecné bremeno, ktoré umožňuje pracovníkom prístup na pozemky, vykonávať údržbu," priblížil právnik Radovan Pala. Pracovníci k nej pristupovali celé roky bez problémov. "To sa zmenilo pred niekoľkými týždňami. Pri pokusoch vstúpiť do meniarne sú fyzicky ohrozovaní pracovníci DP a musia čeliť vyhrážkam a urážkam," vyhlásil Vallo. 


Mesto je ochotné zaplatiť zákonom určenú takzvanú jednorázovú odmenu za obmedzenie práva, to sa však môže udiať až po zapísaní bremena na katastri. Kataster však aktuálne rieši to, že pozemky zmenili majiteľa. "Pán Božek využil overený trik, ktorý využíval aj Marián Kočner," dodal Vallo. 

"Sa našiel developer, ktorý tie pozemky odkúpil, takže je normálne, že tam prebieha zmena," oponoval Božek. "Pokiaľ polícia nedokáže zabezpečiť prístup do meniarne, električka do Dúbravky bohužiaľ spustená nebude," uzavrel Vallo. 

Električkou sa čoskoro dopravíte aj k známemu shopping centru či divadlu. Magistrát vytýčil trasu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy