Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Americké sankcie, uvalené na Mariána Kočnera, znepríjemnia život jeho firmám a obchodným partnerom
Zdielať na

Americké sankcie, uvalené na Mariána Kočnera, znepríjemnia život jeho firmám a obchodným partnerom

BRATISLAVA / Na európskej pôde mu však uškodia zatiaľ iba reputačne. V európskych bankách, ktoré nespadajú pod zákony Spojených štátov amerických, je ďalšie rozhodnutie priamo na bankách.

Amerika je veľký svetový hráč a keď na niekoho udrie, tak si veľmi nepípne. "Sankcie sa dotknú pána Kočnera a šesť subjektov, o ktorých vieme, že ich vlastní alebo má v nich viac ako 50 percentnú kontrolu," uviedol Griffin Rozell, hovorca veľvyslanectva USA v SR. "Zaradenie na tento zoznam znamená, že tento človek sa stáva toxický," reagoval Andrej Leontiev, partner medzinárodnej kancelárie Taylor Wessing. 

Mariána Kočnera sa to môže dotknúť aj keď nemá peniaze uložené v spojených štátoch, ale v daňových rajoch. Globálny finančný svet je malý. "Tam sú pobočky amerických bánk, tak tie americké banky by aj v zahraničí zamrazili všetky aktíva, ktoré mu patria," vysvetlil Leontiev. 

Na druhej strane sa únia síce k sankčnému zoznamu hlási, svoj vlastný ale zatiaľ nemá. "Banky pri svojej činnosti musia overovať, či sa ich klienti nenachádzajú na sankčných zoznamoch Európskej únie alebo Organizácie spojených národov," skonštatoval Peter Majer, hovorca NBS. 

NBS by mohla zasiahnuť, keby šlo o financovanie terorizmu alebo pranie špinavých peňazí, v prípade Kočnera ale ide o ľudské práva a tam jej kompetencie končia. Je to tak v rukách jednotlivých bánk.

Podobne sa vyjadrila aj banková asociácia. Väčšina bánk však má svoje pobočky v Spojených štátoch amerických a s najväčším svetovým hráčom obchodujú. Pohnevať si preto Washington asi nebude chcieť nikto. Na pozore by preto mali byť aj firmy, ktoré by šli do biznisu s niektorou spoločnosťou na zozname. "Sa zobudíte a uvidíte, že ta firma vám nemá z čoho zaplatiť," upresnil Leontiev. 

Otázkou bežných ľudí bolo aj to, či budú môcť platiť kartou v hoteli na Donovaloch, ktorí sa spája práve s firmami Mariána Kočnera. Podľa jeho riaditeľky spoločnosť, ktorá zariadenie prevádzkuje, na zozname nie je. "Možnosť úhrady služieb prostredníctvom platobných terminálov nie je žiadnym spôsobom obmedzená alebo znefunkčnená," skonštatovala Veronika Šiklová, riaditeľka Residence Hotel. 

Celé to tak bude na slovenských bankách a kartových spoločnostiach, ako sa postupne zachovajú. Napríklad z vyhlásenia Tatrabanky, ktorú rovnako ako Privatbanku Penty predtým Kočner používal na svoje transakcie. "Zaradenie osoby na akýkoľvek zo sankčných zoznamov znamená pre banky zvýšenú senzitivitu v súvislosti s transakciami a nakladaním s majetkom takejto osoby," píše sa vo vyhlásení Tatrabanky. 

Kočnerovi by najviac situáciu zhoršilo, keby sa ocitol na sankčnom zozname Európskej únie, ktorý sa ale len chystá. Ministri zahraničných vecí členských štátov však už dohodli na prijatí podobného zákona ako majú Američania. "Akonáhle by sa pán Kočner dostal na európsky sankčný zoznam, tak aj akákoľvek slovenská banka by s veľkou pravdepodobnosťou jeho prostriedky zablokovala," doplnil Leontiev. 


Mariánovi Kočnerovi sa inak môže poďakovať celé slovensko, je len druhým občanom únie, ktorý sa na sankčnom zozname ocitol. "Ide o súkromnú osobu, nie o predstaviteľa štátu, preto nejaké diplomatické problémy neočakávame. Samozrejme, okrem hanby, že sa na takomto zozname objavil občan Slovenskej republiky," poznamenal hovorca MZV Juraj Tomaga. 

Slovensku hrozí ďalšia žaloba, problémom je aj spôsob vykurovania. Ministerstvo prichádza s riešením: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy