Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
TOP 5 najlepšie zarábajúcich slovenských činiteľov
Zdielať na

TOP 5 najlepšie zarábajúcich slovenských činiteľov

BRATISLAVA / Slovenský prezident Ivan Gašparovič má najvyšší hrubý mesačný plat z desiatich prezidentov postkomunistických krajín. Ide o sumu viac ako 7 840 €. Avšak naša hlava štátu nie je najviac zarábajúci verejný činiteľ na Slovensku. V rebríčku takýchto príjmov za rok 2012 je náš prezident až na piatom mieste.

Činitelia, ktorí sú platení z verejných peňazí musia každoročne predkladať do parlamentu majetkové priznanie. Vyšší príjem ako Gašparovič mali v roku 2012 štátni bankári Murín a Kudroň, Ľupták z Carga aj Kalinec z mincovne.

Oproti nim mal predseda vlády Robert Fico výrazne nižší príjem z funkcie - necelých 41 000 €. "Prezident republiky má štvornásobok platu poslanca národnej rady, čiže zákonom je stanovený jeho príjem. Takisto ako príjem premiéra, predsedu parlamentu a ďalších ústavných činiteľov," uviedol hovorca prezidenta Marek Trubač. 

MenoSpoločnosť/funkciaZárobok (za rok)
Ivan Murín SZRB (Slovenská záručná a rozvojová banka, a.s.)118 168 €
Vladimír Ľupták CARGO 116 817 €
Vlastimil KalinecMincovňa113 543 €
Ľubomír Kudroň EX-IM (Eximbanka)98 350 €
Ivan GašparovičPrezidentSR96 970 €

Zdroj: NR SR

Zlatý padák pre šéfku Slovenskej pošty

V minulosti ľudí opakovane rozčúlili informácie nielen o vysokých  platoch, ale aj odmenách, či zlatých padákoch štátnych funkcionárov a manažérov. Zrejme najokatejší bol prípad bývalej šéfky Slovenskej pošty Marcely Hrdej, ktorá vraj mala dostať až 178 000 eur. "Trvá na tom, aby dostala svoju odmenu a hrozí súdnym sporom v prípade, že budeme ďalej komunikovať výšku jej odmeny," tvrdí hovorca ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Martin Kóňa.

Vedenie Slovenskej pošty napokon medializovanú výšku odmeny Hrdej nevyplatilo. "Bývalej generálnej riaditeľke Marcele Hrdej bolo vyplatené iba odstupné v súlade s pracovnou zmluvou vo výške troch mesačných základných miezd," uviedla Stanislava Pondelová, hovorkyňa Slovenskej pošty.

2012: Počiatek priznal 653 000 €

Tlak verejnosti a médií zrejme pohol svedomím dvoch bývalých manažérov Železníc. Pavel Kravec pôvodne dostal odmenu vyše 200 tisíc eur a Pavol Tarcala viac ako 110 tisíc. "Sa rozhodli vrátiť v plnom rozsahu odmeny, ktoré im boli vyplatené," povedal v júni 2012 Ján Figeľ. "To, že verejný tlak prinúti nejakého človeka vzdať sa majetkového prospechu, je na Slovensku veľmi výnimočné," domnieva sa analytik Aliance Fair-play Peter Kundera.

Najvyššie príjmy zo slovenských verejných funkcionárov priznal minulý rok minister dopravy Ján Počiatek a to takmer 653 tisíc eur. Funkcia mu priniesla 31 600 eur, zvyšok boli iné príjmy.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy