Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Slovensko má účty v zahraničí. Je to bežná vec...
Zdielať na

Slovensko má účty v zahraničí. Je to bežná vec...

BRATISLAVA / Arbitrážny spor okolo zdravotnej poisťovne Union okrem iného ukázal, že Slovenská republika má finančné prostriedky aj na účtoch v zahraničí. Ministerstvo financií tvrdí, že to nie je nič mimoriadne a dlhodobo tak robí nielen Slovenská republika, ale aj mnohé iné krajiny.

"Je úplne bežné, že štáty majú v zahraničí otvorené rôzne účty na rôzne účely, ako napríklad na emisiu štátnych cenných papierov," uviedol hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. V spore okolo zdravotnej poisťovne Union nejde o žiadne drobné, ale o takmer 30 miliónov eur. Je to dôsledok toho, že prvá Ficova vláda zakázala zisky zdravotným poisťovniam.

Súd nariadil zablokovanie účtu

Avšak holandský majiteľ Unionu to nenechal len tak. Obrátil sa na medzinárodné inštitúcie a luxemburský súd nariadil zablokovanie slovenských aktív práve na účtoch v Luxembursku. "Slovenská republika má momentálne len dva účty v Luxembrugu a to v súvislosti s Achemou (majiteľ Unionu, pozn. red.)," tvrdí Šmál.

"Osud 29,5 milióna eur, ktoré sú zablokované na účtoch Slovenskej republiky v Luxembursku, je naďalej neistých," uviedol Viliam Novotný, podpredseda SDKÚ -DS

Zvyšovanie daní pre bohatých zbytočné...

Ekonóm INESS, Richard Ďurana vypočítal, že ak by Slovensko o tieto milióny prišlo, tak zvyšovanie daní pre nadpriemerne zarábajúcich nad 25 percent bolo vlastne zbytočných a bez prínosu pre štátnu pokladňu. "Celú sumu, ktorú získame zvýšením dane pre najvyššie príjmových, zaplatíme za toto nesprávne rozhodnutie," tvrdí Ďurana.

"Finančné prostriedky sú majetkom štátu a až do ukončenia procesu, nie je možné sa k tomu bližšie vyjadrovať," dodáva Šmál. Aj v budúcnosti sa teda stretneme s tým, že Slovensko i iné porovnateľné štáty si účty budú otvárať aj v zahraničí.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy