Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Daňové raje nenájdete len v Karibiku. Podnikateľov láka stále viac aj Európa
Zdielať na

Daňové raje nenájdete len v Karibiku. Podnikateľov láka stále viac aj Európa

BRATISLAVA / Počet slovenských firiem v daňových rajoch neustále rastie. V súčasnosti ich v krajinách s týmto označením podniká okolo 4 500. Viacerých to ťahá práve do Karibiku. Tamojšie ostrovy totiž ponúkajú oveľa viac, ako len finančné benefity. Zdá sa, však, že tento trend sa čochvíľa zmení.

Najväčším ťahákom pre našich podnikateľov sú Panama, Britské panenské ostrovy a Belize. Ich počet však v ostatných mesiacoch nestúpa. "Firmy s majiteľom z tejto oblasti nebudia na trhu veľkú dôveru, navyše po afére Panama papers sa táto dôveryhodnosť ešte zhoršila," vysvetľuje analytik Milan Seliak.

Kajmanské ostrovy sa stali vyhľadávaným miestom nielen pre zahraničných turistov, ale aj pre tisícky podnikateľov z celého sveta, ktorí tu objavili daňový raj. "U nás sa neplatia dane, naše ostrovy sú od nich oslobodené, no je tu bezpečne a veľa ľudí sa sem rado vracia," hovorí jedna z obyvateliek ostrovov Deborah Ellen Gaul. To isté platí aj o súostroví neďaleko Floridy. Bahamy sú populárne aj medzi viacerými známymi Slovákmi, ktorí tu našli bezpečné adresy.

​Napriek tomu, v poslednom čase záujem o Karibik postupne opadáva. "Firmy sa presídľujú do štandardných ekonomík, do štátov, ktoré sú členmi Európskej únie. Medzi top destinácie patria Holandsko, Cyprus a Estónsko," povedal ďalej analytik. Neodrádza ich ani fakt, že Brusel sa rozhodol sprísniť kontrolu takýchto spoločností a zlepšiť výmenu informácií medzi členskými štátmi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy