Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Daňový raj na Slovensku. V obci Ondavka obyvatelia neplatia poplatky, nie je komu
Zdielať na

Daňový raj na Slovensku. V obci Ondavka obyvatelia neplatia poplatky, nie je komu

ONDAVKA / Obec Ondavka na severovýchode Slovenska (okres Bardejov) je opäť bez starostu. Ten, ktorý sa ujal zadarmo funkcie, to vzdal. Situácia je podľa neho neriešiteľná a zasiahnuť by mal štát. Zadĺžená obec roky fungovala ako daňový raj, nikto tu neplatil žiadne obecné poplatky, lebo nebolo komu. Obecnú kasu teraz škrtia exekútori.

Dedina Ondavka pre finančné problémy prišla nielen o budovu obecného úradu, ale exekútori stále blokujú aj pozemky na miestnom cintoríne. V obci pritom žije iba 16 ľudí.

Anarchia

O starostovskú stoličku dlho nemal nikto záujem. Po rokoch bezvládia sa Andrej Marcišin rozhodol prevziať úrad. Mandát ale položil skôr, ako ho dokončil. Vraví, toto je anarchia. Roky nikto neplatil dane, lebo nebolo komu.

"Ľudia povedali, že to dobré bolo za tých 15 rokov a ja chcem zavádzať poplatky," povedal bývalý starosta.

Andrej Marcišin zriadil aj obecný úrad. V letnom domčeku na svojom pozemku a za vlastné peniaze. Časom ale stratil chuť čokoľvek zachraňovať.

Zlúčenie s inou obcou

Riešením v súlade so zákonom by bolo zlúčenie s inou dedinou. Má to ale jeden háčik.

"Zákon umožňuje, aby sa táto obec spojila s niektorou so susedných obcí. Nová obec získa nielen obyvateľov Ondavky, ale aj všetky dlhy tejto pôvodnej obce," uviedol hovorca Združenia miesta a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Bez svetla

V dedine nefunguje ani verejné osvetlenie. Po nezaplatených faktúrach ich elektrárne jednoducho odpojili. Odvtedy je po zotmení v dedine tma.

Obec dlhuje desiatky tisíc eur. Šestnásť ľudí nemá šancu to splatiť. "My nie sme v stave toto vyrovnať," priznal Marcišin.

Zasiahnuť a vyriešiť situáciu by mohol štát.

Dedina bez úradu, s dlhmi a exekútormi na krku, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy