Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodinka uviazla v rozostavanej budove. Policajti zachránili 11 životov
Zdielať na

Rodinka uviazla v rozostavanej budove. Policajti zachránili 11 životov

BANSKÁ BYSTRICA / Kačacia rodinka uviazla vo vykopaných základoch budovy v centre Banskej Bystrice. Mláďatá sa z niekoľkometrovej hĺbky nevedeli dostať. Ako na zavolanie prišli mestskí policajti a pomohli im.

Jedenásť malých kačičiek sa neplánovane dostalo na stavbu v centre mesta, jedno po druhom popadali do vykopaných hlbokých základov. Mláďatá, ktoré ešte nevedia lietať sa odtiaľ dostať nevedeli. Starostlivá mama v hlbokej jame zostala s nimi. "Zvieratá majú materinský inštinkt vyvinutý a vedia si zrátať mláďatá," povedal Vladimír Hrúz, zoológ správy chránenej krajinnej oblasti Poľana.

Mestskí policajti, ktorí kačky vo vykopaných základoch našli museli improvizovať. Bez pomoci ľudí by si v tomto prípade neporadili. Mamu kačku sa im podarilo chytiť do siete, akoby tušila, že jej chcú pomôcť a potom jedno po druhom povyberali aj všetkých 11 kačičiek. "Je to starostlivá mama, ona akoby vedela a zostala pri záchrancoch. Čakala, kým si zhromaždí celú rodinku a bude s ňou môcť odísť," povedal zoológ. 

Práve teraz je obdobie kedy kačky s vyliahnutým potomstvom hľadajú vodné plochy, či už jazerá alebo rieky. Potrebujú nájsť miesto s vhodným zdrojom potravy a práve pri tomto hľadaní vody sa môžu ľahko zatúlať aj na také miesta kde si bez ľudí nevedia poradiť. "Teraz kačice vyvádzajú mláďatá a hľadajú vodné plochy," dodal Vladimír Hrúz

Uviaznutej rodinke pomohli mestskí policajti. Naložili ich do auta a previezli k najbližšiemu rybníku, tu si už mama s mláďatami hravo poradia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy