Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Do Kremnických baní po novej ceste. Prešli po nej prvé autá
Zdielať na

Do Kremnických baní po novej ceste. Prešli po nej prvé autá

KREMNICKÉ BANE / Počas leta minulého roka sa Kremnickými Baňami prehnala náhla prietrž mračien. Vážne poškodila cestu, ktorá je hlavným ťahom smerom na Žilinu. Cestu museli okamžite uzavrieť, vyhlásili havarijný stav. Ľudia z Kremnických Baní si tak museli zvyknúť na niekoľko kilometrové obchádzky. Práce na oprave cesty sú po roku našťastie na konci.

Išlo o havarijný stav, voda odplavila kusy betónu aj so zvodidlami. Od minuloročnej letnej prietrže mračien sa vozidlá na Kremnické Bane nedostali. Osobné autá museli jazdiť obchádzkou po úzkej ceste cez Krahule, kamióny boli odkázané na Donovaly a Šturec. Oprava samotnej cesty trvala rok a motoristi si dnes konečne vydýchli.

Ceste cez Kremnické bane bola zatvorená vyše roka, v stredu po nej prešli prvé autá. "Dnes otvárame to, čo bolo spôsobené vyššou mocou," povedal štátny tajomník MDaV Viktor Stromček. Robotníci ešte na Kremnických baniach zostanú ďalších 6 mesiacov. Dobudovať musia ešte pruh pre pomalé vozidlá.

Okrem toho sa počíta aj s vybudovaním chodníka v Kremnických Baniach. Cena sa oproti plánovanému rozpočtu navýšila o ďalších 5 miliónov. Komplikáciou bol nečakaný zosuv pôdy. Oproti pôvodne plánovanému jednému má napokon nová cesta 3,4 km. Opravili a spevnili aj cestu cez Kremnické Bane.

Je to dobrá správa aj pre obyvateľov obce, ktorí boli vyše roka akoby odrezaní od okolitého sveta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy