Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvo chce postaviť novú väznicu
Zdielať na

Ministerstvo chce postaviť novú väznicu

BRATISLAVA / Žijú na ploche 3,5 metra štvorcového a na izbe sú niekedy aj desiati. Reč je o odsúdených, ktorých vo väzniciach každým rokom pribúda. Súčasné kapacity sú obsadené na takmer sto percent. Ministerstvo spravodlivosti chce preto postaviť pri Rimavskej Sobote novú väznicu.

V súčasnosti je v našich väzniciach viac ako 10 200 odsúdených, pričom v roku 2000 to bolo približne o polovicu menej. Štatistiky ukázali, že ich je za mrežami každým rokom viac. Súčasné kapacity dosahujú svoje maximum a preto sa ministerstvo rozhodlo dostať projekt výstavby novej väznice do reálnej podoby. "Keby nám ich všetkých do jedného zajtra z celej Európy poslali a ešte aj tí, čo majú právoplatné rozhodnutie o nastúpení do výkonu trestu, tak by sme zajtra potrebovali 2 400 miest," hovorí generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan.

Postavená by mala byť do roku 2021 v Rimavskej Sobote v časti Sabová, kde sa v súčasnosti už nachádza otvorené oddelenie pre odsúdených s minimálnym stupňom stráženia. V novej väznici by mohlo byť umiestnených 832 väzňov vo všetkých stupňoch stráženia, vrátane doživotných trestov. Túto lokalitu vybralo ministerstvo aj preto, že v regióne nie je žiaden ústav na výkon trestu.

"Prinesie zamestnanosť, predpokladáme, že by mohlo byť 300 príslušníkov ZVJS a do 50 zamestnancov pri kapacite 832 obvinených a odsúdených," povedala ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Ministerstvo by chcelo riešiť výstavbu cez PPP projekt, pričom výstavba by začala v roku 2019 a ukončená by bola v roku 2021. Celkové náklady s koncesiou na 20 rokov sa odhadujú na 222 miliónov eur. Celý materiál predložilo ministerstvo spravodlivosti zatiaľ len do medzirezortného pripomienkového konania, takže sa k nemu budú môcť vyjadriť ostatné ministerstvá, štátne inštitúcie, či odborná verejnosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy