Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Talianov, ktorí falšovali bankovky, vyhostili zo Slovenska
Zdielať na

Talianov, ktorí falšovali bankovky, vyhostili zo Slovenska

BANSKÁ BYSTRICA / Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici uzavrel kauzu talianskych falšovateľov peňazí. Päťdesiatdvaročný Sergio a 69-ročný Salvatore prišli na Slovensku hľadať schopného tlačiara, ktorý by vedel vytlačiť bankovky v nominálnej hodnote 20 a 500 eur. Po vytlačení skúšobných falzifikátov chceli dostať do obehu milióny falošných eur.

Taliani sa podľa súdu mali podieľať na príprave výroby falzifikátov v hodnote 80 miliónov eur. Bankovny v nominálnej hodnote 20 a 500 eur plánovali podľa prokuratúra dostať do obehu prostredníctvom viacerých bánk. Na výrobu mali k dispozícii originálny bankový papier, autentickú grafiku aj farbu. Sergio (52) a Salvatore (69) skončili v slovenskej väznici po policajnej akcii. 

"Ľudia z talianskeho podsvetia hľadali možnosť ako tlačiť eurobankovky v strednej Európe," uviedol prokurátor Alexander Biró.

Zákaz vstupu na Slovensko

Pôvodne im hrozili až 20-ročné tresty, verdikt je pre nich viac ako priaznivý. Za falšovanie bankoviek v štádiu pokusu si majú odsedieť dva a pol roka za mrežami. Po odpykaní trestu budú mať aj desaťročný zákaz vstupu na Slovensko. 

V čase zadržania stihli vyrobiť iba pár kusov falošných eurobankoviek. Odsúdili ich tak iba za falšovanie v štádiu pokusu. Naopak súd ich oslobodil v prípade únosu českého tlačiara, prostredníctvom ktorého mali chcieť pritlačiť na jeho kolegov aby pristúpili na ich plán. "Podiel viny bol spoľahlivo vyhodnotený a tomu zodpovedá aj trest," uviedol obhajca Talianov Jozef Švarc. 

"Ja s rozsudkom nesúhlasím, žiadam prísnejší trest," dodal prokurátor. 

Kriminálna minulosť

Obaja muži majú bohatú kriminálnu minulosť, meno staršieho z mužov je dobre známe aj talianskym médiám, v domovine ho súdili už začiatkom 90. rokov, dokonca po ňom pátral aj Interpol. Obaja obžalovaní však na súde popierali napojenie na talianske podsvetie. "Píšte pravdu, žiadna mafia, žiadna Cosa Nostra, ja som podnikateľ," povedal jeden z Talianov. 

Prokurátor je presvedčený, že napojenie na podsvetie v tomto prípade je, proti rozhodnutiu sa odvolal. Obhajoba sa vyjadrí v zákonnej lehote, prípad sa dostane na najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy