Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Čas požiadať o voľbu zo zahraničia je len do polnoci. Niektorí však mali problémy s registráciou
Zdielať na

Čas požiadať o voľbu zo zahraničia je len do polnoci. Niektorí však mali problémy s registráciou

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Do úderu polnoci stredoeurópskeho času majú Slováci žijúci v zahraničí možnosť požiadať o voľbu v predčasných septembrových parlamentných voľbách. Tí, ktorí chceli túto možnosť využiť v nočných hodinách, však mohli naraziť na problém s registráciou.

Pán Birošík žije vo Veľkej Británii a na poslednú chvíľu sa snažil zaregistrovať, aby si splnil občiansku povinnosť. No overovací mail neprichádzal a neprichádzal.

"15-krát som to skúšal," uviedol František Birošík, Slovák žijúci v zahraničí. Riaditeľka odboru volieb ministerstva vnútra Eva Chmeľová vysvetlila, že v nočných hodinách zaznamenali výpadky pri overovaní e-mailov, ktoré sa už podľa nej podarilo odstrániť. Chybu mohlo spôsobiť aj preťaženie systému. Ak má ktokoľvek problém pri registrácii, treba sa obrátiť na oficiálny e-mail ministerstva [email protected]. O voľby je pritom väčší záujem ako pri tých posledných v roku 2020, vtedy o voľby zo zahraničia požiadalo takmer 55-tisíc ľudí. "Počet žiadostí o voľbu poštou k dnešnému dňu presiahol 64-tisíc, presný výsledný počet žiadostí bude známy vo štvrtok ráno po uplynutí termínu na ich odoslanie," informoval Matej Neumann, hovorca Ministerstva vnútra SR. 

Parlamentné voľby sa konajú 30. septembra. Najväčšiu účasť viac ako 80 % sme mali ešte v roku 1998. Vtedy sa však bojovalo o Slovensko s Mečiarom alebo bez Mečiara. Napriek aktuálnemu zvýšenému záujmu o voľby zo zahraničia a mobilizačnej kampani mladých voličov takúto účasť zrejme mať nebudeme.

Súvisiace články