Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Lavína zasypala šiestich Čechov, dvaja neprežili
Zdielať na

Lavína zasypala šiestich Čechov, dvaja neprežili

Zdroj: TV JOJ

Záchranári našli pod tromi metrami snehu aj telo druhého muža, ktorému nevedeli pomôcť.

Jediná žena zo skupiny prežila pád bez zranení a zo snehu sa vyhrabala. Ďalšieho muža našli bez známok života pod poldruhametrovým nánosom snehu.
Na mieste zasahovali dva stroje Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), ktoré privolala Horská záchranná služba, informovala Sylvia Galajda z popradského letiska.

Na lavínisko vyviezli lavínových psov so psovodmi a lekárov VZZS. Zosuv lavíny na dispečing horskej záchrannej služby ohlásili dnes pár minút pred poludním.

Borišov (1 510 m) sa nachádza v blízkosti križovatky viacerých turistických trás v západnej časti Veľkej Fatry na rozhraní Turca a Liptova. Na jeho vrchol nevedie značkovaný chodník. Jeho strmé a sčasti nezalesnené svahy postihujú často snehové zosuvy alebo lavíny.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, miestami hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -4 do 4 stupňov Celzia. Fúkal slabý až mierny premenlivý vietor s rýchlosťou do 25 km/h.

Vplyvom oteplenia v uplynulých dňoch sa rapídne znížila snehová pokrývka, najmä v stredných a nižších polohách. V niektorých pohoriach preto naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo.

Necpalská dolina je dolina na západnej strane Veľkej Fatry. Preteká ňou Necpalský potok. Vedie ňou modro značkovaný chodník z Necpál na Chatu pod Borišovom. Takmer celou dolinou prechádza asfaltová cesta (zákaz vjazdu) a zeleno-značená cyklotrasa.


Zväčšiť mapu

Najčítanejšie správy