Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kauze prípravy vraždy Volzovej vypovedala aj bývalá poradkyňa Vladimíra Mečiara
Zdielať na

V kauze prípravy vraždy Volzovej vypovedala aj bývalá poradkyňa Vladimíra Mečiara

Archívna reportáž: Kauza Volzová

BRATISLAVA / V prípade prípravy vraždy Sylvie Klaus Volzovej v piatok vypočuli aj bývalú poradkyňu Vladimíra Mečiara Annu Nagyovú Mojžišovú.

Podľa vlastných slov však o prípade nemá žiadne informácie. Z obžalovaných Nagyová pozná iba Pavla Ruska. S ním sa stretávala na profesionálnej úrovni. Samotnú Volzovú  Poškodenú Volzovú Nagyová podľa vlastných slov nepozná. Súčasťou výpovede je aj odmietnutie poskytovania informácii v deväťdesiatych rokoch Pavlovi Ruskovi, že by bol v ohrození. "Nedisponovala som informáciami, že by Pavol Rusko mal byť ohrozený,“ povedala Nagyová. 

Svedok Jaroslav Gubala spoluvlastnil s obžalovaným Mikulášom Černákom stavebnú firmu, ktorá sídlila v rovnakom areáli v Banskej Bystrici ako Černákova SBS Security 3. Pred súdom dnes povedal, že Pavla Ruska v areáli firmy videl, účel jeho prítomnosti však nepoznal. Návštevu Pavla R. v Černákovej SBS potvrdil aj ďalší svedok Michal Moravčík. Ten si podľa vlastných slov ako profesionálny vojak privyrábal v Černákovej ochranke. "V roku 1997 mi pán Černák spomínal, že má prísť riaditeľ Markízy," povedal svedok s tým, že počas návštevy Pavla Ruska strážil parkovisko. "Po čo tam bol, prečo tam bol, to uviesť neviem," povedal. Obžalovaný Pavol Rusko návštevu u Černáka nepopiera. Tvrdí však, že sa bol len informovať, či si niekto neobjednal likvidáciu jeho. Takúto informáciu mu podľa neho poskytla práve Nagyová. Na dnešnom pojednávaní takisto vypovedal bývalý člen skupiny Mikuláša Černáka Ján Kán. Podľa vlastných slov si nespomína, či sa pýtal Černáka alebo Miloša Kaštana, aký bol účel návštevy Pavla Ruska v bezpečnostnej službe v roku 1997. O úmysle zavraždiť Volzovú sa následne dozvedel až z médií. Obžalovaný Černák však toto jeho tvrdenie spochybnil, keďže podľa neho v rámci fungovania skupiny spolu konzultovali a koordinovali všetky dôležité nelegálne aktivity. Podľa Pavla Ruska naopak tvrdenie Kána, že o veci nevedel dokazuje, že sa skutok nestal. Pojednávanie v tejto kauze bude pokračovať 4. februára.

Obžalobe v tomto prípade čelia bývalý riaditeľ TV Markíza a exminister hospodárstva Pavol Rusko a odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ, prezývaný Kýbel. Pojednávanie sa uskutočňuje za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby a výkon trestov odňatia slobody. Podľa obžaloby Pavol Rusko v roku 1997 navštívil Mikuláša Černáka v Banskej Bystrici s tým, aby Volzovú uniesli, donútili ju prepísať svoj podiel v spoločnosti Markíza - Slovakia na neho a potom ju odstránili. Pavol Rusko obvinenie odmieta. 

Pavol Rusko bol spolu s podnikateľom Marianom Kočnerom vo februári tohto roku neprávoplatne odsúdený v kauze televíznych zmeniek Špecializovaným trestným súdom na 19 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy