Skoro jasno
21°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Vyzvali Kaliňáka, Packu a Bukuša, aby pre kauzu týrania chlapcov odstúpili
Zdielať na

Vyzvali Kaliňáka, Packu a Bukuša, aby pre kauzu týrania chlapcov odstúpili

Zdroj: TASR/Martin Baumann

Dnes o dom informovala Šarlota Pufflerová z občianskeho združenia Občan a demokracia

Kaliňák, Packa a Bukuš by mali podľa MVO odstúpiť pre incident, ktorý sa odohral na policajnej stanici v Košiciach, kde policajti nútili mladých rómskych chlapcov podozrivých z lúpeže, aby sa fackali. Títo policajti podľa MVO ponížili dôstojnosť, hanobili rasu, ublížili na zdraví, spôsobili duševné a telesné utrpenie a vyvíjali hrubý nátlak na šiestich zadržaných chlapcov. Celý incident mal podľa mimovládnych organizácií rasový podtón.

Prepustenie policajtov, ktorí sa na incidente podieľali, a ich priamych nadriadených nestačí, tvrdia MVO. "Hoci takéto konanie je hrozivým porušením ľudských práv a napĺňa skutkové podstaty viacerých trestných činov, minister vnútra stále považuje správanie policajtov za individuálne zlyhanie. Podľa jeho vyjadrení stačí sprísniť vstupné psychologické testy a vec je vyriešená," uviedla Pufflerová. Udalosti na košickej policajnej stanici MVO vnímajú ako ďalší z dôkazov o tom, že v systéme, nastavení a riadení Policajného zboru sú vážne nedostatky.

"Túto výzvu registrujeme a rovnako aj podporné výzvy zo strany policajných odborov a viacerých záchranárskych organizácii," reagoval hovorca ministra vnútra Erik Tomáš.

"Vyvodili sme voči tým policajtom a ich nadriadeným jasnú zodpovednosť, čo sa v minulosti nedialo a zároveň sme prijali opatrenia, ktoré do budúcnosti znížili riziko, aby sa podobné incidenty opakovali," doplnil.

Najčítanejšie správy