Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cyperská delegácia o spolupráci v turizme
Zdielať na

Cyperská delegácia o spolupráci v turizme

Cyprus chce prehĺbiť so Slovenskom spoluprácu v oblasti cestovného ruchu a podnikania. Deklarovala to delegácia cyperského parlamentu, ktorá dnes navštívila Nitru a Trenčín.

Cyprus chce prehĺbiť so Slovenskom spoluprácu v oblasti cestovného ruchu a podnikania. Deklarovala to delegácia cyperského parlamentu, ktorá dnes navštívila Nitru a Trenčín.

"Naši obyvatelia chodia na Slovensko zväčšia na kratšie pobyty pri ceste do strednej Európy a za nákupmi. Myslím, že je tu ešte veľký priestor, aby sme ich naučili, že sa sem môžu ísť aj lyžovať alebo do kúpeľov," povedal predseda strany EURO.KO a poslanec cyperského parlamentu Demetris Syllouris po stretnutí s nitrianskym županom Milanom Belicom.

Ako malé európske krajiny a zároveň nové členské štáty EÚ majú Slovensko a Cyprus podľa neho veľa spoločného. V turizme, naopak, môžeme stavať na vzájomnej odlišnosti - zatiaľ čo Cyprus láka turistov predovšetkým morom, Slovensko má hory a zeleň. Cyperčania tiež študujú na Slovensku - medzi nimi aj podpredseda strany EURO.KO, Slováci zas chodia na Cyprus pracovať.

Ako ďalej povedal Syllouris, Cyperčania Slovensko poznajú a vnímajú pozitívne najmä preto, že bolo jednou z krajín, ktoré krajine politicky aj vojensky pomáhali v čase tureckej invázie. Možnosti spolupráce vidí aj v podnikaní, najmä v oblasti elektrotechnického a automobilového priemyslu.

Cyperská delegácia prišla na Slovensko na pozvanie Ľudovej strany - Hnutia za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS). Predseda strany EURO.KO sa stretol s predsedom hnutia Vladimírom Mečiarom, s ktorým si podľa vlastných slov vymenil názory o Európe a svete s cieľom prehĺbiť spoluprácu medzi Slovenskom a Cyprom prostredníctvom ich politických strán.

Zdôraznil, že podporujú snahu ĽS-HZDS získať členstvo v Aliancii liberálov a demokratov v Európskom parlamente. "My podporujeme tie demokratické strany, ktoré sú proeurópske. Po tejto našej návšteve budeme mať v rukách viac argumentov, ktorými budeme môcť podporovať členstvo ĽS-HZDS na stretnutí v Bilbao, ktoré bude začiatkom júna," uviedol Syllouris.

Cyprus prijal euro 1. januára tohto roku. Syllouris je presvedčený, že to bol správny krok a úsilie Slovenska vstúpiť do eurozóny podporuje. Najdôležitejšie podľa neho je dostatočne obyvateľov vopred informovať. Strach ľudí zo zavedenia eura sa vraj v ich krajine ukázal byť neopodstatnený. "Euro nám pomohlo vyhnúť sa zvyšovaniu cien benzínu a ako turistická destinácia ťažíme z toho, že návštevníci si nemusia meniť peniaze," skonštatoval Syllouris.

Zdielať na

Najčítanejšie správy