Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vyšetrovacie výbory môžu vznikať aj teraz
Zdielať na

Vyšetrovacie výbory môžu vznikať aj teraz

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Ústavný súd SR svojím rozhodnutím zrušil vyšetrovaciu komisiu parlamentu nie pre obsah jej činnosti, ale pre názov.

Národná rada SR má podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara právo zriaďovať vyšetrovacie výbory už teraz. Ústavný súd SR svojím rozhodnutím zrušil vyšetrovaciu komisiu parlamentu nie pre obsah jej činnosti, ale pre názov.

"Národná rada nemôže zriaďovať pre takéto účely komisie," dodal s tým, že výbory si môže zriadiť kedykoľvek. "Ak sa NR SR dohodne 76 hlasmi, môže byť zriadený aj v prvý deň rokovania, je to vec politickej vôle." Návrh novely rokovacieho poriadku, kde upravuje vznik a pôsobenie vyšetrovacích výborov, odovzdal na diskusiu zástupcom parlamentných strán.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) naopak považuje za potrebné v prípade vyšetrovacích výborov prijať ústavný zákon. Podľa neho ich vznik má podporu okrem koalície i v KDH. O podmienkach kresťanských demokratov sa podľa Pašku musí ešte diskutovať. Podľa neho sú tam však veci, ktoré prijateľné sú.

KDH dalo tri podmienky, za ktorých by bolo ochotné podporiť ústavný zákon, čo by dal parlamentu vyšetrovacie právomoci. Chcú, aby v takýchto vyšetrovacích výboroch boli poslanci, ktorí dostanú od Národného bezpečnostného úradu previerku na najvyšší stupeň utajenia. Vo výboroch by mali mať rovnaké zastúpenie koaličné i opozičné strany a poslednou je ústavné zakotvenie pozície Špeciálneho súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry, ktoré podľa KDH koalícia neustále spochybňuje.

SDKÚ-DS považuje vyšetrovacie výbory za zástupný problém. Ako ďalej povedal predseda poslaneckého klubu Stanislav Janiš, vládna koalícia si nevie poradiť s riešením omnoho vážnejších problémov a vznik vyšetrovacích výborov má slúžiť na odpútanie pozornosti. Vytkol pritom návrhu to, že výbory sa majú zaoberať iba minulosťou a nie súčasnosťou. Paška toto tvrdenie odmietol.

Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos zopakoval, že jeho strana má veľmi zlé skúsenosti s činnosťou vyšetrovacích výborov a preto ich vznik nepodporuje. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu KDH Márie Sabolovej sa vecne o vyšetrovacích výboroch dnes nehovorilo. Dodala, že sa diskutovalo o tom, či vznikne nejaká komisia, ktorá návrh pripraví, pretože opozícia sa nebude zúčastňovať na práci Paškovej stálej komisie pre ústavu a rokovací poriadok.

Zdielať na

Najčítanejšie správy