Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Ministerstvo zavádza v letáku o účasti v druhom pilieri
Zdielať na

Ministerstvo zavádza v letáku o účasti v druhom pilieri

Ministerstvo práce zavádza vo svojom letáku, ktorý má Slovákom pomôcť pri rozhodovaní sa o prípadnom vstupe alebo výstupe z druhého penzijného piliera.

Ministerstvo práce zavádza vo svojom letáku, ktorý má Slovákom pomôcť pri rozhodovaní sa o prípadnom vstupe alebo výstupe z druhého penzijného piliera.

Tvrdí to Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS), podľa ktorej ministerstvo uviedlo v materiáli nepravdivú informáciu o zhodnotení rastových fondov. Asociácia tiež požiadala, aby úrad distribúciu letákov zastavil. Ministerstvo v informačnom materiáli uviedlo, že rastové fondy vlani stúpli o 0,85 percenta, asociácia však tvrdí, že rast bol 3,5-percentný.

"Takéto informácie môžu nevhodne ovplyvniť správanie sa sporiteľov, poškodiť systém starobného dôchodkového sporenia a v konečnom dôsledku najmä poškodiť záujmy sporiteľov," uviedla v stanovisku asociácia.

Právne kroky zatiaľ správcovské spoločnosti neplánujú, chcú však, aby ministerstvo okrem stiahnutia letákov, informovalo verejnosť o chybe a napravilo ju. Zároveň požiadali o vyjadrenie Národnú banku Slovenska (NBS). Stanovisko ministerstva aj centrálnej banky ČTK zisťuje.

Distribúcia letákov sa spustila minulý týždeň, materiál by malo dostať viac ako 1,9 milióna domácností. Na jeho príprave pôvodne ministerstvo spolupracovalo s ADSS, nedohodli sa však na obsahu.

Na súkromných účtoch v jednej zo šiestich DSS si na dôchodok odkladá časť povinných odvodov viac ako 1,5 milióna Slovákov. Vláda Roberta Fica im dala pol roka na to, aby mohli zvážiť svoju účasť v systéme.

Podľa kabinetu sa do neho totiž zapojilo množstvo ľudí, pre ktorých je nevýhodný. Vystúpenie ľudí z druhého piliera zvýši príjmy štátnej Sociálnej poisťovne; tá totiž získa peniaze, ktoré si klient nasporil v DSS.

Ministerstvo práce pri presadzovaní dočasného otvorenia druhého piliera počítalo s tým, že ho opustí viac ako 30.000 sporiteľov. Podľa údajov Sociálnej poisťovne, ktorá spravuje priebežnú časť dôchodkového systému, sa za tri a pol mesiaca od otvorenia systému pre odchod z DSS rozhodlo asi 21.500 ľudí.

Naopak, vôľu zapojiť sa doň preukázalo v tomto období takmer 8000 Slovákov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy