Polojasno
22°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Palko navrhuje, aby politici priznali koľko majú v zahraničných bankach
Zdielať na

Palko navrhuje, aby politici priznali koľko majú v zahraničných bankach

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Podľa Palka je prax pri vypĺňaní majetkových priznaní politikmi podobná ako vtip o chlapíkovi, ktorý pri vypĺňaní kolónky pohlavie, odpovedal: mám.

Konzervatívni demokrati Vladimír Palko a Pavol Minárik si myslia, že ústavní činitelia by mali v majetkových priznaniach uvádzať výšku kont v slovenských aj v zahraničných bankách.

Ako spresnil Palko, pred štyrmi rokmi parlament prijal ústavný zákon o ochrane verejného záujmu, ktorý stanovil každoročnú povinnosť pre ústavných činiteľov dávať majetkové priznanie a takisto povinnosť priznať finančné prostriedky na účtoch, ak presahujú 35-násobok minimálnej mzdy, čo je približne 300-tisíc korún.

Podľa Palka je však prax podobná ako "vtip o chlapíkovi, ktorý vyplňoval dotazník a keď prišiel po kolónku pohlavie, odpovedal: mám." Palko vysvetlil, že podobne je to aj s majetkovým priznaním slovenských politikov, ktorí namiesto toho, aby napísali, koľko finančných prostriedkov na účtoch majú, napíšu len, že ich majú.

"Majú aspoň 35-násobok minimálnej mzdy, ale či 350-tisíc alebo 35 miliónov, to sa nedozvieme," skonštatoval Palko a dodal, že takáto prax je smiešna. Prínosom tejto novely má byť sankcia za majetok, ktorý nie je nadobudnutý legálnou cestou a zabránenie tomu, aby týmto majetkom ľudia ďalej disponovali.

Zdielať na

Najčítanejšie správy