Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Csáky je pripravený zavolať Dzurindovi
Zdielať na

Csáky je pripravený zavolať Dzurindovi

Predseda Maďarskej koalície pripomína Dzurindovi, že mu v minulosti pomáhala v ťažkých chvíľach. <b>Video: Rozhovor s Pálom Csákym</b>

Opozícia sa vďaka Strane maďarskej koalície dostala v posledných dňoch do vážnej krízy vzťahov. Na čele s predsedom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom sa SMK ocitla v tieni politického outsidera, ktorý sklamal dôveru opozície. O tom, aký vývoj bude mať táto kríza a kedy bude opozícia opäť jednotná sme sa porozprávali s predsedom SMK Pálom Csákym.

Líder SMK v rozhovore pre joj.sk niekoľkokrát zdôraznil, že sa napriek silným slovám expremiéra Dzurindu necíti byť po zahlasovaní za Lisabonskú zmluvu ako opozícia v opozícii. Naštrbené vzťahy s Dzurindom je však ochotný dať na pravú mieru hneď, ako to bude vhodné.

To, čo sa dnes odohráva medzi ním a Mikulášom Dzurindom pritom považuje len za malú poruchu ich vzťahov. „Najmúdrejšie bude, ak si počkáme, keď táto vlna emócií prejde,“ poznamenal Csáky.

 

Dzurinda pozabudol na pomoc SMK

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda by si podľa Csákyho mal vstúpiť do seba a pozrieť sa do histórie, kedy ho SMK ako jediná podržala pri ohrozenej stabilite bývalej vlády.

„Profesionálny politik nesmie strácať hlavu v takýchto chvíľach. Neprofesionálne sa správajú tí, čo takto kričia úplne zbytočne,“ upozornil Csáky. Zároveň pripomenul, že od začiatku bolo v záujme SMK podporiť Lisabonskú zmluvu. „Bola to pravda, že zmluvu používame ako politický nástroj na vylepšenie tlačového zákona. Pre každého to však muselo byť logické, že to mohlo trvať len do konca hlasovania o tlačovom zákone.“ Podľa neho pochybili tak politici ako aj novinári, ktorí brali Lisabonskú zmluvu ako zázračnú politickú zbraň.

 

Fico dostal vážne rany

Doterajšie postoje SDKÚ-DS a KDH, ktoré považujú SMK za zradcu opozície nemajú podľa lídra maďarskej koalície váhu argumentov, pretože Fico ako premiér naopak pri prijatí konečnej podoby tlačového zákona utrpel „vážnu porážku.“

 

Nevďačný premiér?

Na vyjadrenie vďaky od premiéra vlády nečakal. Ak aj k nemu vystrelila jeho pravica, pravdepodobne by mu podal tú svoju len veľmi opatrne. Podľa neho by to totiž pred opozíciou vyzeralo, že sa na niečom dohodli. „Veľký záujem som o to naozaj nemal,“ zdôraznil Csáky v rozhovore pre joj.sk.

 
Z chemického inžiniera profesionál

História si postoj SMK pri hlasovaní o Lisabonskej zmluve bude určite pamätať, podotkol Csáky. Odmietol pritom vyjadrenia poslanca HZDS-ĽS Jána Kovarčíka, ktorý mu vytkol, že prekvapivá podpora zmluvy bola len chladnou politickou kalkuláciou. „Postupoval som ako profesionál,“ uzatvoril Csáky dohady o možnom budúcom spojenectve s vládnym Smerom.

Zdielať na