Skoro jasno
22°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Mor ošípaných potvrdili aj na farme v Jesenskom
Zdielať na

Mor ošípaných potvrdili aj na farme v Jesenskom

Nákaza klasického moru ošípaných sa rozšírila z Dolných Semeroviec v levickom okrese aj na ďalšiu farmu dánskej spoločnosti Pigagro pri Jesenskom. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Nákaza klasického moru ošípaných sa rozšírila z Dolných Semeroviec v levickom okrese aj na ďalšiu farmu dánskej spoločnosti Pigagro pri Jesenskom. Dnes sa majú veterinári dohodnúť s majiteľmi na likvidácii takmer 4000 ošípaných, povedal ČTK riaditeľ regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Rimavskej Sobote Radoslav Serbák.

"Opatrenia proti ďalšiemu rozširovaniu nákazy budú také isté ako v Semerovciach,"povedal Serbák. Na tamojšej farme už od pondelka likvidujú chov približne 7000 kusov ošípaných, celá farma sa bude musieť vydezinfikovať a veterinári monitorujú okolie v okruhu desať kilometrov. Podľa šéfa levických veterinárov Jána Števka tu dokončia zabíjanie a likvidáciu zvierat z nakazeného chovu možno dnes, najneskôr vo štvrtok.

Mor ošípaných objavili na farme v Semerovciach v piatok. Podľa predbežných informácií sa nákaza zavliekla do chovu od voľne žijúcich diviakov. Napriek tomu, že choroba nie je pre človeka nebezpečná, rýchlo sa šíri a dokáže v krátkom čase zlikvidovať celé chovy zvierat. V minulosti sa na Slovensku proti nákaze morom ošípané očkovali, od tejto praxe sa však po dohode s EÚ v roku 2000 upustilo.

Európska komisia prijala mimoriadne opatrenia proti šíreniu moru ošípaných. Zo Slovenska sa dočasne nemôžu vyvážať ošípané do zahraničia a rovnako sa nesmú presúvať medzi jednotlivými farmami.

Mor ošípaných sa na Slovensku objavil naposledy v roku 2005 v lučenskom okrese.

Zdielať na

Najčítanejšie správy