Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V4 chce užšiu spoluprácu pri únosoch detí
Zdielať na

V4 chce užšiu spoluprácu pri únosoch detí

Zdroj: SITA/Martin Benedikovič

Ministri spravodlivosti z krajín Vyšehradskej štvorky chcú, aby boli súdy efektívnejšie v prípadoch, keď si rodičia navzájom unesú deti.

Ministri spravodlivosti z krajín Vyšehradskej štvorky chcú, aby boli súdy efektívnejšie v prípadoch, keď si rodičia navzájom unesú deti. Súdne konania by v takýchto prípadoch mali skončiť do šiestich týždňov, čo by urýchlilo prípadný návrat detí.

Novinárov o tom dnes informovali ministri spravodlivosti Česka, Slovenska, Maďarska a Poľska po spoločnom stretnutí vo Vysokých Tatrách.    

"Na Slovensku sa bude prípadmi únosov detí zaoberať Okresný súd Bratislava I, odvolacím súdom bude bratislavský Krajský súd," uviedol minister Štefan Harabin. Špecializácia jediného súdu na podobné prípady by mala podľa Harabina urýchliť súdne konanie o navrátení dieťaťa.

Ministerstvo spravodlivosti preto pripravuje novelu občianskeho súdneho poriadku, v nej chce tiež zrušiť možnosť mimoriadneho opravného prostriedku v takýchto prípadoch. Zmeny by mali na Slovenku podľa Harabina platiť od druhej polovice tohto roku.

Podobný zámer chystajú aj v Česku. O unesených deťoch by mal rozhodovať len Okresný súd v Brne, povedal český minister spravodlivosti Jiří Pospíšil. K urýchľovaniu súdnych konaní o navrátení dieťaťa krajiny V4 zaväzujú aj medzinárodné dohovory, dodal.

V Česku podľa Pospíšila riešia každý rok niekoľko prípadov únosu dieťaťa jedným z rodičov. Najkomplikovanejšie prípady vznikajú, keď dieťa prevezú do štátov Južnej Ameriky či do arabských krajín.

Na Slovensku vo februári tohto roku vzbudil pozornosť prípad, keď libanonský otec bez vedomia svojej slovenskej manželky odviezol do zahraničia dve ich deti. Súd pritom ešte skôr predbežným opatrením zveril deti do opatery matke.

Zdielať na

Najčítanejšie správy