Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Maďarský prezident L. Sólyom príde v pondelok do Mlynkov
Zdielať na

Maďarský prezident L. Sólyom príde v pondelok do Mlynkov

Zdroj: SITA/Ede Dőmőtőr

Cieľom návštevy L. Sólyoma je vraj presvedčiť poslancov samosprávy obce Mlynky, aby odvolali svoje rozhodnutie z 25. marca o presídlení kancelárie.

Prezident Maďarskej republiky László Sólyom príde v pondelok do maďarskej obce Mlynky, kde žijú prevažne Slováci. Informuje o tom internetový portál Slovákov žijúcich v Maďarsku www.luno.hu.

Podľa neho pracovníci Úradu prezidenta Maďarskej republiky v sobotu večer informovali predsedníčku Slovenskej samosprávy v Mlynkoch Martu Demjénovú o tom, že v pondelok navštívi obec Mlynky (Pilisszentkereszt) prezident.

Cieľom návštevy je presvedčiť poslancov samosprávy obce Mlynky, aby odvolali svoje rozhodnutie z 25. marca o presídlení kancelárie slovenského voleného zboru a Združenia a regionálneho kultúrneho strediska pilíšskych Slovákov z miestneho Slovenského domu. Zo strany obecného zastupiteľstva ide o krok, ktorý mlynskí Slováci hodnotia jednoznačne ako zlomyseľný, diskriminačný a provokujúci protislovenský útok.

Na situáciu v tejto obci reagoval vicepremiér Dušan Čaplovič, ktorý sa rozhodol osloviť svojich partnerov v Maďarsku. Následne politické strany začali k situácii v Mlynkoch vydávať stanoviská. O vec sa začali zaujímať poslanci Európskeho parlamentu. V stredu o Mlynkoch rokovala aj slovenská vláda, ktorá poverila ministerstvo zahraničných vecí, aby predvolalo maďarského veľvyslanca, nech podá vysvetlenie k situácii. Vláda je tiež pripravená uvoľniť peniaze pre Slovákov v Mlynkoch. V sobotu vyhlásil zbierku pre túto obec predseda SNS Ján Slota a sám do nej venoval 100 000 korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy