Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Študenti budú možno povinne chodiť do Osvienčimu
Zdielať na

Študenti budú možno povinne chodiť do Osvienčimu

Zdroj: Ben/ilustračné

Minister školstva Ján Mikolaj uvažuje, že myšlienku povinných exkurzií, ktorú navrhlo bratislavské židovské múzeum, zaradí do svojej školskej reformy.

Stredoškoláci budú možno povinne chodiť do bývalého nacistického koncentračného tábora Osvienčim. Minister školstva Ján Mikolaj uvažuje, že myšlienku povinných exkurzií, ktorú navrhlo bratislavské židovské múzeum, zaradí do svojej školskej reformy.

Napísal to dnes denník Pravda. Náklady na cesty do Poľska by mohol podľa Mikolaja hradiť štát.

"Som za to, aby študenti v rámci vyučovania navštevovali Osvienčim," uviedol pre Pravdu Mikolaj. Podľa neho však projekt musia ešte posúdiť ministerskí odborníci, ktorí tvoria osnovy dejepisu. Ak by nápad odsúhlasili, do Osvienčimu by cestovali tretiaci stredných škôl.

Riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan poznamenal, že žiaci sa o tragédii slovenských židov naučia viac, ak toto miesto navštívia. "Znamená to viac ako knihy alebo dobové fotografie," povedal.

Dejepisárka z Gymnázia na Metodovej ulici v Bratislave Adelaida Mezeiová s povinným exkurziami do vyhladzovacieho tábora z druhej svetovej vojny naopak nesúhlasila. "Myslím si, že nie je možné študentom rozkázať, aby povinne chodili k pamätníku holocaustu. Ani niektorí dospelí to emocionálne nezvládnu," citovala Pravda Mezeiovú.

V rokoch 1940 až 1945 bolo v Osvienčime a jeho blízkosti vybudovaných 40 táborov. Nacisti tu väzňov zabíjali plynom v komorách, ktoré boli upravené ako sprchy. Niektoré odhady historikov hovoria o tom, že v osvienčimskom tábore zomrelo okolo 1,5 milióna ľudí.

Za druhej svetovej vojny do koncentračných táborov deportoval židov aj pronemecký Slovenský štát. Väčšina zo sedemdesiattisícovej slovenskej židovskej komunity nacistické vyhladzovanie neprežila.

Denník Pravda nedávno upozornil, že šéf predmetovej komisie ministerstva školstva pre dejepis Róbert Letz v jednej z doplnkových učebníc zmierňoval zodpovednosť vojnového prezidenta Jozefa Tisa za odsuny slovenských židov.

Ďalší historici tvrdia, že Tiso za deportácie niesol zodpovednosť. Minister školstva Ján Mikolaj je nominantnom vládnej SNS, ktorej predstavitelia viackrát vojnový Slovenský štát obhajovali.

Zdielať na