Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Bratislavský hrad bude rekonštruovať spoločnosť Váhostav
Zdielať na

Bratislavský hrad bude rekonštruovať spoločnosť Váhostav

Zdroj: Chris/ilustračné

Váhostav chce rekonštruovať za takmer 990 miliónov Sk

Rozsiahlu rekonštrukciu Bratislavského hradu bude robiť spoločnosť Váhostav SK a. s., ktorá sa stala víťazom verejnej súťaže vypísanej Národnou radou SR v decembri minulého roku. Jediným kritériom pri vyhodnocovaní ponúk bola najnižšia cena, spoločnosť Váhostav SK a. s. predložila cenovú ponuku vo výške 989 944 058 Sk. Druhá v poradí skončila spoločnosť Hornex a. s. ktorej ponuka bola vyššia o 86 603 452 Sk.

Ako informovala Elena Valovičová z Kancelárie NR SR, v priebehu súťaže neboli podané žiadne námietky ani odvolania na Úrad verejného obstarávania. V pondelok uplynula aj zákonná lehota na odvolanie sa, ktorú neúspešný kandidát nevyužil.

Víťaza súťaže čaká podľa vestníka celková rekonštrukcia Národnej kultúrnej pamiatky Bratislavský hrad, ktorá pozostáva z niekoľkých stavieb. Ide o Hradný palác, budovu na severných hradbách Bratislavského hradu, objekty v južnej časti, dom v južnom bastióne, severnú časť bastiónu Leopoldovej brány, trofeje na strážniciach a víťazných bránach Čestného nádvoria, exteriérové plochy hradného areálu, barokovú záhradu v severnej časti areálu a plochy okolo nej, plochy hornej východnej terasy, osvetlenie, malú architektúru a informačný systém, budovu pri Mikulášskej bráne, Žigmundovu bránu, objekty na Čestnom nádvorí, hradby, terasy vinárne Bratislavského hradu, spodnú východnú terasu a Leopoldovo nádvorie.

Jednotlivé objekty by sa mali rekonštruovať na základe čiastkových zmlúv. Súčasťou plánu obnovy Hradu a jeho areálu je aj technické vybavenie. Okrem iného by sa mali vybrané priestory ozvučiť, napojiť na klimatizáciu, má sa tiež zaviesť elektrická požiarna signalizácia, kontrolný videosystém, ale napríklad i technológia prípravy jedál pre štátnu reprezentáciu a ďalšie vybavenie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy