Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
ÚS bude rozhodovať, či možno prijať euroústavu bez referenda
Zdielať na

ÚS bude rozhodovať, či možno prijať euroústavu bez referenda

Zdroj: Jean-Etienne Poirrier

Občianska konzervatívna strana vyzýva parlamentné strany, aby rozhodovanie o novej európskej zmluve odložili, kým Ústavný súd SR nerozhodne, akým spôsobom mala byť ratifikovaná neúspešná euroústava.

Ústavný súd SR (ÚS) bude v stredu rozhodovať o tom, či bolo nutné o európskej ústave vypísať referendum. Schválenie v parlamente mohlo porušiť ústavné právo občanov zúčastňovať sa na správe veci verejných, namietal Ondrej Dostál z Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a ďalší tucet občanov.

Tvrdia, že schválením euroústavy by Európska únia dostala prvky štátu a Slovensko by tak vstúpilo do zväzku s iným štátnym útvarom - EÚ. O štátnom zväzku musí byť referendum. OKS si myslí, že to isté platí aj pre novú, tzv. Lisabonskú zmluvu, keďže je to prevažne pôvodná ústava pripojená k článkom doterajších zmlúv o EÚ.

OKS vyzýva parlamentné strany, aby rozhodovanie o novej európskej zmluve odložili, kým ÚS SR nerozhodne, akým spôsobom mala byť ratifikovaná neúspešná euroústava. Takmer všetky argumenty, pre ktoré bol dôvod sa domnievať, že euroústava by na Slovensku nemala byť schvaľovaná iba v parlamente, ale aj referendom, platia podľa OKS aj na Lisabonskú zmluvu. "Právne dôsledky Lisabonskej zmluvy sú takmer identické s právnymi dôsledkami euroústavy," uviedla OKS.

Sťažovatelia sa obrátili na Ústavný súd v júli 2005 po schválení ústavy EÚ v parlamente. Žiadali zrušiť napadnuté uznesenie a predbežným opatrením zastaviť ratifikáciu európskej ústavy. ÚS SR ratifikáciu zastavil, prezident zmluvu nepodpísal. Zmluva o ústave pre Európu, tzv. euroústava, nikdy nevstúpila do platnosti. Skrachovala po odmietnutí Francúzska a Holandska v referendách.

Momentálne krajiny únie schvaľujú novú reformnú zmluvu o Európskej únii - Lisabonskú zmluvu, nazývanú podľa miesta podpisu. Vládna koalícia chcela Lisabonskú zmluvu schváliť na prvej tohtoročnej schôdzi parlamentu, potrebovala ale päť hlasov opozície. Tá svoj súhlas podmienila zmenou tlačového zákona. Zmluvu odložil predseda parlamentu na neurčito. Národná rada by ju mala schváliť do konca roka. EÚ predpokladá jej platnosť od januára 2009.

Zdielať na

Najčítanejšie správy