Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Roboty si prídu do Trenčína zahrať futbal
Zdielať na

Roboty si prídu do Trenčína zahrať futbal

Zdroj: JanneM/ilustračné

Do Trenčína sa na budúci mesiac chystá invázia robotov zo Slovenska, Česka, Nemecka, Rumunska či Fínska.

Do Trenčína sa na budúci mesiac chystá invázia robotov zo Slovenska, Česka, Nemecka, Rumunska či Fínska.

Obyvateľov a návštevníkov mesta budú počas robotického dňa zabávať zástupcovia umelej inteligencie, ktorí dokážu tancovať alebo hrať futbal. Svojou zručnosťou sa pochváli niekoľko desiatok žiakov základných a stredných škôl, ktorých robotické výtvory budú aj súťažiť v rýchlostných pretekoch na dráhe.

"Prehliadka robotov chce ukázať žiakov ako technicky nadaných tvorcov s vlastnými nápadmi a riešeniami. Chce im dať priestor prezentovať svoje myšlienky pred očami budúcich potencionálnych zamestnávateľov zameraných na strojárstvo, automatizáciu a robotiku," povedal ČTK Ľuboš Chochlík, riaditeľ strojárskeho učilišťa v Trenčíne, ktoré robotický deň pripravilo.

Organizátori takto chcú tiež popularizovať vedu a techniku medzi mladými ľuďmi. Technicky zamerané stredné či vysoké školy totiž údajne v posledných rokoch zostávajú v tieni humanitných študijných odborov.

"Trenčiansky robotický deň organizujeme po tretí krát. Tento rok to bude 28. februára v mestskej športovej hale. Medzi pozvanými hosťami sú i zástupcovia ambasád krajín, z ktorých pochádzajú súťažné družstvá," dodal Chochlík.

Slovensko patrí vďaka vysokoškolákom z Košíc medzi svetovú špičku vo futbale, ktorý hrajú miniatúrne roboty. Pochváliť sa môžu titulom majstrov Európy a popredným umiestnením na svetovom šampionáte.

Zdielať na

Najčítanejšie správy