Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skupina poslancov predložila novelu interrupčného zákona
Zdielať na

Skupina poslancov predložila novelu interrupčného zákona

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Žena, ktorá zvažuje interrupciu, by mala byť pred zákrokom povinne informovaná o rizikách umelého prerušenia gravidity.

Žena, ktorá zvažuje interrupciu, by mala byť pred zákrokom povinne informovaná o rizikách umelého prerušenia gravidity, aktuálnom vývojovom štádiu dieťaťa, o možnostiach utajeného pôrodu, o finančnej podpore počas gravidity aj zo strany mimovládnych organizácií či osvojení dieťaťa.

Navrhujú to poslanci Ľudmila Mušková (ĽS-HZDS), Pavol Hrušovský a Daniel Lipšic (obaja KDH) v novele interrupčného zákona, ktorou by sa mal parlament zaoberať v prvom čítaní na januárovej schôdzi.

Ďalšou zmenou by bolo stanovenie niekoľkodňovej lehoty, počas ktorej by si mohla zákrok rozmyslieť. "Potom navrhujeme stanoviť trojdňovú čakaciu lehotu, aby sa po tomto kvalifikovanom poučení vytvoril časový priestor pre ženu pre zodpovedné rozhodnutie," povedal dnes na tlačovej besede Lipšic.

KDH je za ochranu života, proti interrupciám. "Keďže nie je v silách KDH toto zlo zastaviť, tak sa ho chceme pokúsiť aspoň umenšiť," povedal predseda KDH Pavol Hrušovský. Preto nemienia riešiť vo svojom návrhu minuloročné rozhodnutie Ústavného súdu, podľa ktorého je vykonávacia vyhláška upravujúca možnosť interrupcií geneticky poškodeného plodu do 24 týždňa protiústavná. Tento problém plánuje riešiť ministerstvo zdravotníctva.

Je však možnosť, aby sa do predloženého poslaneckého návrhu dostalo aj riešenie rozhodnutia ÚS SR. Hrušovský však zdôraznil, že ak by to zhoršovalo súčasný stav, kresťanskí demokrati by takú novelu nemohli podporiť.

Po decembrovom rozhodnutí Ústavného súdu SR je možná interrupcia bez udania dôvodu, či v prípade geneticky chybného vývoja plodu len do 12 týždňa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy